21 kolovoz 2004

Recenija

na hr.monitor.hr dana 10.8.2004. objavljena je recenzija sajta moravek.org
Ugodno iznenadjenje, ocjena 3 :-)
tu ocjenu je monitor.hr prenio i na naslovnici. Evo vijesti:

Medicinski obavijesni program

Sve Moravekove stranice

Davor Moravek- psihijatar, autor brojnih knjiga i stručnih radova, urednik «Alkohološkog glasnika» i pjesnik, dobar dio iz svog širokog spektra djelovanja objavio je na ovoj adresi. Tu se, dakle, između ostalog, može naći: časopis «Ovisnosti», kojeg je urednik; časopis za kulturu življenja u pripremi; program prevencije i odvikavanja od pušenja; odgovori na upite o ovisnostima i psihičkim smetnjama; popisi i linkovi na sve moguće institucije i organizacije povezane sa zdravstvom i baze podataka; mala škola intime (ili kako reći pravi tekst u pravom trenutku), Moravekov blog... Ima toga još podosta. Ne smije se zaboraviti poezija. Ni mp3 gdje Moravek svira na havajskoj gitari «Tri palme na otoku sreće» s Kraljevima Ulice.
URL: http://www.moravek.org/
Ocjena: ***
Citat: «Sto je plavo na icq-u, il' je snijeg il su labudovi, Dal' to ruse prijatelji, il¨ windowsi skripe. Blue je plavo, blue je okruglo. Nit' je IBM-plavo, nit je windows fatal error. blue je zagrljaj svježine blue je free friendship Obično malo drvo razgranato po net-u.»
Jasminka Šikić (10. 08. 2004.)

19 kolovoz 2004

Najopasniji kokain i amfetamini

RAZGOVOR Psihijatar mr. sc. Davor Morovek o problemu vožnje pod utjecajem droge
Najopasniji kokain i amfetamini
Autor Vanja MOSKALJOV

Novim zakonom postrožene su i kazne za vožnju pod utjecajem droge. Zatražili smo komentar mr. sc. Davora Moroveka iz Odjela za ovisnost Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice".

VL: U zakonu nema razlike između lakih i teških droga. Jesu li time više oštećeni uživaoci lakših droga, s obzirom na to da se one dulje zadržavaju u tijelu od teških?Morovek: Duljina zadržavanja droge u tijelu ovisi o više čimbenika, ali namjera je zakona uvesti nultu toleranciju na sve droge, jer one uzrokuju sve veću smrtnost među mladim vozačima, a ne raditi razlike među tzv. lakšim i težim.
VL: Koje su droge najveći problem?
Morovek: Sve droge negativno utječu na sposobnost vožnje, ali najopasniji su psihostimulansi poput kokaina i amfetamina, jer su pod njihovim utjecajem vozači skloniji rizičnom ponašanju i većim brzinama. Zbog toga smatram dobrim to što zakonodavac nije predvidio umjereno konzumiranje bilo koje droge.
VL: Očekujete li da će strože mjere dati rezultate?
Morovek: Neki su mi pacijenti priznali kako već sada, nakon konzumacije alkohola ili droga, kući idu pješice, a smatram da zakon daje izbor onaj tko želi piti ili se drogirati, neka ne vozi.
VL: Imate li kakav prigovor zakonu?
Morovek: Problematično je to što neki bolesnici neće moći voziti zbog lijekova koje uzimaju, a time bi mogli izgubiti neki posao.

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/news/croatia/70430/index.do

15 kolovoz 2004

blog.hr - zahvala

Na naslovnoj stranici http://www.blog.hr prenesen je tekst s mog webloga, http://fotoalbum.blog.hr/arhiva-2004-08.html#44878

Ovime se zahvaljujem, te preporucam da pogledate komentare i ukljucite se u raspravu...

vendetta - kako ne provoditi prevenciju

Evo mala recenzija jedne web stranice, zvucnog naziva:
http://www.droge.hr/
Na ovim stranicama mozete vidjeti slikice raznih sredstava.

Prema preporukama o prevenciji, preventivni materjali ne smiju sadrzavati slike droga ili slike drogiranja, jer to moze poticati na konzumaciju.

http://www.droge.hr/televizija.asp
na ovoj stranici, pod nazivom: " HRVATSKA RADIO TELEVIZIJA ŠIRI TRŽIŠTE DROGE!? " navodi se:
" Nakon navedene i vrlo gledane TV emisije, neosporno je da će mnogi roditelji manje brinuti što njihovoj djeci droga razara mozak, a mnogi će adolescenti bezbrižnije povući dim jointa i bez razmišljanja kupiti nekoliko bombona (ecstasy). To znači da je navedena emisija prouzročila povećani broj konzumenata droga i proširila tržište droga. "

nadalje zakljucuju:

" Citat američkog kriminologa Eliota Meibla karakterističan je i najbolje ocrtava koliko je pogubna marihuana: "Uporaba marihuane možda je opasnija od uporabe drugih droga što se tiče njezina djelovanja na ponašanje. Čini se da marihuana stvara veću duhovnu i moralnu degradaciju od svih ostalih sredstava. Uporabom marihuane izčezava svaka kontrola nad sobom i svako obuzdavanje, a razum je očigledno narušen".

O "ozbiljnosti" ove nevladine udruge, govori ovaj clanak:
http://www.droge.hr/ciljevi.asp
"Ciljevi Ukazivati hrvatskoj javnosti na pogubni utjecaj droga na pozitivne vrijednosti i život zajednice, putem svih komunikacija - razvijati odgovornost pojedinca i zajednice, - smanjiti broj konzumenata droga i ovisnika, - educirati mlade i stručno im pomagati da isključe ovisnički stil života, - educirati roditelje učenika osnovnih i srednjih škola, - educirati učitelje/profesore i starije generacije koje premalo znaju o zlouporabi droga. "
citat zavrsen.
Ova sintagma o modelu prevencije jer "stariji premalo znaju" inace se ponavlja jedno 20 godina, konstantno i uz slanje iste poruke. Naravno, sto taj pristup konacno rezultira povecanjem broja smrtnih slucajeva ovisnika (ove godine 95, sto je od 2000 godine konstantan porast) ne zabrinjava ovu "udrugu" - njima je za cilj smanjiti broj ovisnika! Da na "smanjenju broja ovisnika" ozbiljno misle poraditi, dokaz je ovaj clanak:
http://www.droge.hr/ukidanje.asp
"Prijedlozi Hrvatskom Saboru Inicirani eskalacijom zlouporabe cannabisa i plesnih droga, činjenicom da imamo više od 30.000 ovisnika o opojnim drogama - a nadasve opasnošću za budućnost Hrvatske zbog erozije intelektualnog i mentalnog potencijala mladog naraštaja, dostavljamo Vam Poticaj za izmjenu i dopunu dijela Nacionalne strategije suzbijanja ovisnosti. Poticaj se odnosi na:
1.) Odvajanje primarne prevencije zdravih naraštaja mladih - od tretmana ovisnika
2.) Ukidanje metadonske terapije (supstitucijske detoksikacije opijatskih ovisnika)
O b r a z l o ž e n j e
Ad. 1.) Suzbijanje zlouporabe droga nije samo briga o ovisnicima. U javnosti, u tisku, na TV, pa i na radnim sastancima organiziranim po Uredu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, preko 90 % vremena vode se diskusije o ovisničkim problemima - manje od 10 % o primarnoj prevenciji zdravog naraštaja mladih. Konkretno, pri traženju podataka od nevladinog sektora za potrebe Izrade izviješća o provedbi Nacionalne strategije za 2003. godinu - od 6 postavljenih pitanja - samo jedno (6.) pitanje tek djelomično odnosi se i na primarnu prevenciju. Ostalih 5 pitanja odnose se isključivo na ovisnike. Ovaj model, nažalost, matrica je ponašanja svih subjekata u domenu suzbijanja zlouporabe droga. Zaštitu zdravih naraštaja hrvatske mladeži od narastajućeg trenda zlouporabe droga Nacionalna strategija nedovoljno eksplicira. Intenziviranje primarne prevencije u školama - i odvajanje od prevencije i tretmana ovisnika, velika je potreba u Hrvatskoj. Nesrazmjer velikih ulaganja u tretmane ovisnika u odnosu na minornu brigu o prevenciji mladih "neovisnika" godinama je prisutan u Hrvatskoj. Ovakav stav ukazuje na nepoznavanje refleksija zlouporabe droga na širu zajednicu, i usmjerava pozornost samo i isključivo na grupaciju ovisnika. Zato treba što prije, na svim nivoima ukazati na neophodno razlučivanje korpusa hrvatske mladeži na dvije grupacije; a.) na usku, ograničenu, skupinu ovisnika (bolesnici), i b.) na kompletan zdravi naraštaj hrvatske mladeži."
citat zavrsen.
Naravno, obrazlozenje ad 2) ne navode. Cinjenica je da u Europi vecina istocnoeuropskih zemalja koje je pogodila epidemija HIV-bolesti razmislja kako sto prije uvesti kvalitetan supstitucijski program. Ruska federacija o tome ne razmislja, vec nastoji represijom i dalje djelovati. Kod njih je najveca epidemija ove bolesti medju ovisnicima, sto uz nisku stopu lijecenja od HIV bolesti bitno skracuje zivotni vijek ovisnika. Naravno, postavlja se pitanje tko financira ovakve udruge. Ako se financiraju iz proracuna, molim o tome podatke, buduci da sa ovim programom mogu uciniti drustvenu stetu. Cinjenica je da u Primorsko - Goranskoj zupaniji, Rijeka i okolica, postoji "bure baruta" zbog najveceg broja HIV pozitivnih osoba. Samo je pitanje trenutka kada bi mogla buknuti epidemija HIV-a ukoliko se provede neka od mjera koju propagira ova "udruga".
Usput, "neophodno razlučivanje korpusa hrvatske mladeži na dvije grupacije" IMHO nije nista drugo nego - diskriminacija.

Komentari? http://www.moravek.org/forum/viewtopic.php?t=177

07 kolovoz 2004

mediji i kako mali ivica zamišlja profesionalizam

Jučer, 6.9.2004 na vijestima RTL-a u 18.45 bila je objavljena reportaža na temu "novog" testiranja vozača na opojne droge. Novinarka Jasmina Kos Zamolila me je dva dana ranije na razgovor, te sam izdvojio pola sata za njih. Pripremio sam se, budući da se radi o relativno važnoj temi, te sam im pripremio literaturu koju sam objavljivao u tisku (Vjesnik i časopis Ovisnosti ) kako bi uz sve relevantne informacije pripremili što bolju priču. Upozorili su me da se radi o prilogu od nekih 4 minute, te da pojavljivanje može trajati do minutu i pol, izrezati će zanimljive dijelove izjave. Snimili su desetak minuta izjave, a tražili su i "ulazak u prostoriju" te sliku "kako čitam") Sve u svemu, odgovoreno im je na sva pitanja, kojih je bilo dosta. Između ostalog, na upit "vozači misle da mogu pod utjecajem marihuane voziti" odgovorio sam da "vrlo teško mogu sami procjenjivati, te da usprkos tome što osjećaj "nadrogiranosti" može trajati nekih dva sata, usporenje reakcija traje i do 24 sata. Upozorio sam bio i na opasnosti u vožnji, kao i na studiju učinjenu u Englaskoj, gdje su kod vozača kod kojih je došlo do saobračajnih nesreća sa smrtnim slučajevima, u 50% nađena droga - kokain, amfetamini ili kanabis. Upozorio sam i na to da na pitanje koliko je policijskim testovima moguće utvrditi prisutnost droge u organizmu, da su" ovi testeri daleko pošteniji u odnosu na testiranje urina, budući da se poklapaju sa vremenom u kojem je netko nesposoban za vožnju". Na pitanje koliko je potrebno pauzirati, naveo sam da je potrebno pauzirati 3-4 dana, budući da su kod kokaina i psihostimulansa moguće nakon "razbuđujuće" faze nagli pad u premor i san, što može rezultirati tragedijom.
Na žalost, ove izjave nisu bile "vijest" kako ga škare montaže vide.

Ono što smo u vijesti vidjeli, bila je panoramska vožnja neke djevojke, nakon što su nepoznate ruke motale cigarete (isključivo sa duhanom!) u obliku "jointa" te osobno mišljenje jednog "sudionika u prometu" koji tvrdi " ja mogu sama utvrditi da li mogu upravljati vozilom ili ne". Uz niz drugih izjava, koje nisu bile "prorešetane" sa drugim mišljenjem (stručnjaka) koji su očito dali svoje viđenje, no to nije bilo zanimljivo onome tko je vijest pripremao.
Prikazana je u manje od 10 sekundi jedna rečenica stručnjaka iz MUP-a gdje je rekao "naš laboratorij može utvrditi kada je netko konzumirao drogu" te dvije rečenice iz moje izjave, od kojih je druga izvučena u potpunosti iz konteksta, a gdje sam naveo "da ako netko nije siguran da li može voziti, može sam provjeriti na sebi, testirajući se s testerima koje može kupiti u apoteci, te ako prođe na tom tekstu, tada će proči na policijskom". Izostavljene su rečenice prije i poslije toga, gdje je navedeno da ti testeri duže otkrivaju sredstvo nego testeri na slinu, kao i sve poruke koje sam naveo kao stručnjak.

Na tako sročenu vijest, dobio sam poruku od jedne osobe koja mi je putem SMS-a rekla da je očigledno da je izvučena izjava iz konteksta, te da je to očiti promjer "zlouporabe mene".

Ono što tu televiziju ne zanima, a to su činjenice, možete pročitati u tekstovima koje sam pred više od 2 mjeseca napisao.
citirao bih RTL u jednoj rečenici: "Pri tome će se riječ davati stručnjacima na određenom području, kao i svim važnijim sudionicima događaja (odnosno pogledima na određen događaj)."

Bilo bi zanimljivo da smo i u ovoj vijesti imali prilike vidjeti vijest po ovim pravilima struke, no "panoramska vožnja" uz komentare "stručnjaka" koji su izvučeni iz konteksta pa daju poruku prema subjektivnom komentaru, a ne objektivnom "događaju" treba promatrati kao "komentar i osobno mišljenje" onoga tko je "vijest" napravio, a ne kao objektivnu vijest.

p.s. novinari sa takvim stilom neka se ne čude ako im ubuduće bude teško naći stručnjake koji će im davati komentare...