08 veljača 2006

Zarobljeni u ovisnosti

»Ovisnost nije samo individualni problem nego problem obitelji i društva. To je zamršeno područje odnosa društva prema pojedincu i prihvaćanja društvenih normi«, rekao nam je mr. sci. Davor Moravek, psihijatar na odjelu za liječenje ovisnosti u Vinogradskoj bolnici. Dodaje da mediji imaju važnu ulogu u prevenciji.
»Radim u ambulanti i dnevnoj bolnici. Ja sam i moj dio tima u dnevnoj bolnici imamo godišnje oko 1200 pacijenata, a odviknemo njih dvjestotinjak. Ambulantno liječenje traje mjesecima. Prilagođava se potrebama svakog pojedinca. Bolnički i većina izvanbolničkih programa liječenja počinju s detoksifikacijom - postupkom prekida uzimanja droge, koristeći se psihološkom i sociološkom, te medikamentoznom terapijom«, ističe dr. Moravek i napominje kako im stalno nedostaje ljudi. U Vinogradskoj bolnici rade samo tri liječnika specijalizirana za to područje, a u gradu Zagrebu samo pet liječnika propisuje lijekove za supstitucijsku terapiju. Pristupačnost droge pogoduje širenju epidemije ovisnosti. Što je droga jeftinija, ovisnika je sve više. Hrvatska je jedna od liberalnijih zemalja kad je riječ o supstitucijskoj terapiji i do tih se lijekova godinama moglo doći relativno jednostavno. Smrtnost je rasla, što je u suprotnosti s tvrdnjama koje su tvorci strategije iz 1996. naveli. Davanje supstitucijskih lijekova ovisnike čini društveno neupadljivijima, ali su drugi korisni učinci takve, prema mnogim mišljenjima, prevelike liberalizacije izostali«, kaže. »Sve je to viđeno u drugim sredinama, ali je pitanje kakve vrijednosti propagiramo«, pita se Moravek.
»Kad je utjecaj obitelji relativiziran, a pritisak da se 'bude popularan' među vršnjacima presudan, eksperimentiranje s drogama može se učiniti prihvatljivim za adolescenta, koji je promijenio sustav vrijednosti«, tvrdi Moravek.
Opsežnije u Vjesniku od 7.2.2006

2 Comments:

At 2/13/2006 02:00:34 PM, k. said...

poslala sam mail ipak, za početak, o ostalim stvarima ću se javljati na forum ili blog :)

 
At 2/13/2006 08:48:40 PM, noebius said...

nisam primio e-mail. posalji mi opet na dr (at) moravek.org

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home