12 siječanj 2006

Besplatni alkohol čini beskućnike zdravijima?

Besplatan alkohol mogao bi poboljšati zdravlje beskućnika alkoholičara, ali i njihovo ponašanje, piše list kanadske udruge liječnika pozivajući se na istraživanje provedeno u Ottawi.

Sedamnaestorici odraslih beskućnika, koji imaju dugu povijest zlouporabe alkohola, dopušteno je da popiju 15 čaša vina ili šerija dnevno - po jednu čašu svaki sat od sedam ujutro do 22,00 - prema programu koji se u Ottawi počeo provoditi 2002. i koji još uvijek traje.

Nakon prosječno 16 mjeseci broj situacija u kojima su sudionici programa ušli u sukob sa zakonom pao je za 51 posto u odnosu na tri godine prije nego su se uključili u program, a posjeti hitnoj službi opali su za 36 posto.

"Jednom kada im damo malu količinu alkohola i stabiliziramo ovisnost u stanju smo omogućiti zdravstvenu uslugu koja vodi do smanjenja nepotrebnih zdravstvenih usluga koje su tražili prije", rekao je Jeff Turnbull, jedan od autora izvješća.


"Alkoholom ih privučeno, on izgrađuje povjerenje i tada imamo mogućnost liječiti ih od drugih bolesti. Tako smo im poboljšali kvalitetu života", dodao je.

Izvor: Bjelovar.com.hr 6.1.2006

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home