30 siječanj 2006

Ovisnost o ovisniku

Vjesnik, 30.1.2006

Postoje mnogi tipovi ovisnosti, govori se i o ovisničkim ličnostima, ali vjerojatno je malo poznato da ovisnici djeluju na svoju najbližu okolinu i čine je ovisnom.
Obitelji alkoholičara i ovisnika o drogama, osim što su disfunkcionalne, s poremećenim odnosima unutar obitelji, u svih članova uzrokuju i različite poremećaje, tako da obiteljske terapije nisu osmišljene samo kao način liječenja ovisnika nego su se i razvile i posebne terapije za članove obitelji.
i zaključak:

Zbog hirovita ponašanja roditelja, djeca ovisnika razvijaju veliku empatiju i kasnije preveliku osjetljivost za osjećaje drugih, pri čemu zanemaruju vlastite osjećaje.
U pronalaženju životnih partnera djeca ovisnika nesvjesno mogu izabrati ovisnika. U drugom slučaju mogu imati nezadovoljavajuću vezu u kojoj će neprestano morati »osluškivati« svoga partnera. Biraju tako partnere koji nesvjesno nad njima uspostavljaju emotivnu kontrolu, formiraju veze prema nesvjesnim emotivnim očekivanjima koja su razvila u roditeljskom domu, a koje bismo mogli nazvati – ovisničkim vezama.
Početak liječenja članova obitelji je emotivno odvajanje od ovisnika.
Cijeli članak

3 Comments:

At 2/03/2006 03:42:32 PM, umornikonj said...

nisam skonto komentar na mom blogu o djevojci sa zelenog otoka? molim objašnjenje. Lijep pozdrav

 
At 2/10/2006 11:03:54 AM, k. said...

kod vibbija smo komentirali istu stvar, sad sam se malo zainatila da ti dodjem do bloga i sto, tema mi je vruca da vrucija ne moze biti, usred ovakve situacije sam :)( o kakvoj pises), jel moze mozda par pitanja kad ih formuliram

 
At 2/10/2006 06:02:33 PM, noebius said...

@k: naravno da mozes, ovdje ili mozez na zuul podblogu jer tamo su komentari nemoderirani (brze se pojave) a mozes mi kakvo pitanje slobodno i mejlati ili recimo ostaviti na forumu (ili kako ti god odgovara, volim odgovarati na pitanja ;-)

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home