15 kolovoz 2004

vendetta - kako ne provoditi prevenciju

Evo mala recenzija jedne web stranice, zvucnog naziva:
http://www.droge.hr/
Na ovim stranicama mozete vidjeti slikice raznih sredstava.

Prema preporukama o prevenciji, preventivni materjali ne smiju sadrzavati slike droga ili slike drogiranja, jer to moze poticati na konzumaciju.

http://www.droge.hr/televizija.asp
na ovoj stranici, pod nazivom: " HRVATSKA RADIO TELEVIZIJA ŠIRI TRŽIŠTE DROGE!? " navodi se:
" Nakon navedene i vrlo gledane TV emisije, neosporno je da će mnogi roditelji manje brinuti što njihovoj djeci droga razara mozak, a mnogi će adolescenti bezbrižnije povući dim jointa i bez razmišljanja kupiti nekoliko bombona (ecstasy). To znači da je navedena emisija prouzročila povećani broj konzumenata droga i proširila tržište droga. "

nadalje zakljucuju:

" Citat američkog kriminologa Eliota Meibla karakterističan je i najbolje ocrtava koliko je pogubna marihuana: "Uporaba marihuane možda je opasnija od uporabe drugih droga što se tiče njezina djelovanja na ponašanje. Čini se da marihuana stvara veću duhovnu i moralnu degradaciju od svih ostalih sredstava. Uporabom marihuane izčezava svaka kontrola nad sobom i svako obuzdavanje, a razum je očigledno narušen".

O "ozbiljnosti" ove nevladine udruge, govori ovaj clanak:
http://www.droge.hr/ciljevi.asp
"Ciljevi Ukazivati hrvatskoj javnosti na pogubni utjecaj droga na pozitivne vrijednosti i život zajednice, putem svih komunikacija - razvijati odgovornost pojedinca i zajednice, - smanjiti broj konzumenata droga i ovisnika, - educirati mlade i stručno im pomagati da isključe ovisnički stil života, - educirati roditelje učenika osnovnih i srednjih škola, - educirati učitelje/profesore i starije generacije koje premalo znaju o zlouporabi droga. "
citat zavrsen.
Ova sintagma o modelu prevencije jer "stariji premalo znaju" inace se ponavlja jedno 20 godina, konstantno i uz slanje iste poruke. Naravno, sto taj pristup konacno rezultira povecanjem broja smrtnih slucajeva ovisnika (ove godine 95, sto je od 2000 godine konstantan porast) ne zabrinjava ovu "udrugu" - njima je za cilj smanjiti broj ovisnika! Da na "smanjenju broja ovisnika" ozbiljno misle poraditi, dokaz je ovaj clanak:
http://www.droge.hr/ukidanje.asp
"Prijedlozi Hrvatskom Saboru Inicirani eskalacijom zlouporabe cannabisa i plesnih droga, činjenicom da imamo više od 30.000 ovisnika o opojnim drogama - a nadasve opasnošću za budućnost Hrvatske zbog erozije intelektualnog i mentalnog potencijala mladog naraštaja, dostavljamo Vam Poticaj za izmjenu i dopunu dijela Nacionalne strategije suzbijanja ovisnosti. Poticaj se odnosi na:
1.) Odvajanje primarne prevencije zdravih naraštaja mladih - od tretmana ovisnika
2.) Ukidanje metadonske terapije (supstitucijske detoksikacije opijatskih ovisnika)
O b r a z l o ž e n j e
Ad. 1.) Suzbijanje zlouporabe droga nije samo briga o ovisnicima. U javnosti, u tisku, na TV, pa i na radnim sastancima organiziranim po Uredu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, preko 90 % vremena vode se diskusije o ovisničkim problemima - manje od 10 % o primarnoj prevenciji zdravog naraštaja mladih. Konkretno, pri traženju podataka od nevladinog sektora za potrebe Izrade izviješća o provedbi Nacionalne strategije za 2003. godinu - od 6 postavljenih pitanja - samo jedno (6.) pitanje tek djelomično odnosi se i na primarnu prevenciju. Ostalih 5 pitanja odnose se isključivo na ovisnike. Ovaj model, nažalost, matrica je ponašanja svih subjekata u domenu suzbijanja zlouporabe droga. Zaštitu zdravih naraštaja hrvatske mladeži od narastajućeg trenda zlouporabe droga Nacionalna strategija nedovoljno eksplicira. Intenziviranje primarne prevencije u školama - i odvajanje od prevencije i tretmana ovisnika, velika je potreba u Hrvatskoj. Nesrazmjer velikih ulaganja u tretmane ovisnika u odnosu na minornu brigu o prevenciji mladih "neovisnika" godinama je prisutan u Hrvatskoj. Ovakav stav ukazuje na nepoznavanje refleksija zlouporabe droga na širu zajednicu, i usmjerava pozornost samo i isključivo na grupaciju ovisnika. Zato treba što prije, na svim nivoima ukazati na neophodno razlučivanje korpusa hrvatske mladeži na dvije grupacije; a.) na usku, ograničenu, skupinu ovisnika (bolesnici), i b.) na kompletan zdravi naraštaj hrvatske mladeži."
citat zavrsen.
Naravno, obrazlozenje ad 2) ne navode. Cinjenica je da u Europi vecina istocnoeuropskih zemalja koje je pogodila epidemija HIV-bolesti razmislja kako sto prije uvesti kvalitetan supstitucijski program. Ruska federacija o tome ne razmislja, vec nastoji represijom i dalje djelovati. Kod njih je najveca epidemija ove bolesti medju ovisnicima, sto uz nisku stopu lijecenja od HIV bolesti bitno skracuje zivotni vijek ovisnika. Naravno, postavlja se pitanje tko financira ovakve udruge. Ako se financiraju iz proracuna, molim o tome podatke, buduci da sa ovim programom mogu uciniti drustvenu stetu. Cinjenica je da u Primorsko - Goranskoj zupaniji, Rijeka i okolica, postoji "bure baruta" zbog najveceg broja HIV pozitivnih osoba. Samo je pitanje trenutka kada bi mogla buknuti epidemija HIV-a ukoliko se provede neka od mjera koju propagira ova "udruga".
Usput, "neophodno razlučivanje korpusa hrvatske mladeži na dvije grupacije" IMHO nije nista drugo nego - diskriminacija.

Komentari? http://www.moravek.org/forum/viewtopic.php?t=177

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home