07 kolovoz 2004

mediji i kako mali ivica zamišlja profesionalizam

Jučer, 6.9.2004 na vijestima RTL-a u 18.45 bila je objavljena reportaža na temu "novog" testiranja vozača na opojne droge. Novinarka Jasmina Kos Zamolila me je dva dana ranije na razgovor, te sam izdvojio pola sata za njih. Pripremio sam se, budući da se radi o relativno važnoj temi, te sam im pripremio literaturu koju sam objavljivao u tisku (Vjesnik i časopis Ovisnosti ) kako bi uz sve relevantne informacije pripremili što bolju priču. Upozorili su me da se radi o prilogu od nekih 4 minute, te da pojavljivanje može trajati do minutu i pol, izrezati će zanimljive dijelove izjave. Snimili su desetak minuta izjave, a tražili su i "ulazak u prostoriju" te sliku "kako čitam") Sve u svemu, odgovoreno im je na sva pitanja, kojih je bilo dosta. Između ostalog, na upit "vozači misle da mogu pod utjecajem marihuane voziti" odgovorio sam da "vrlo teško mogu sami procjenjivati, te da usprkos tome što osjećaj "nadrogiranosti" može trajati nekih dva sata, usporenje reakcija traje i do 24 sata. Upozorio sam bio i na opasnosti u vožnji, kao i na studiju učinjenu u Englaskoj, gdje su kod vozača kod kojih je došlo do saobračajnih nesreća sa smrtnim slučajevima, u 50% nađena droga - kokain, amfetamini ili kanabis. Upozorio sam i na to da na pitanje koliko je policijskim testovima moguće utvrditi prisutnost droge u organizmu, da su" ovi testeri daleko pošteniji u odnosu na testiranje urina, budući da se poklapaju sa vremenom u kojem je netko nesposoban za vožnju". Na pitanje koliko je potrebno pauzirati, naveo sam da je potrebno pauzirati 3-4 dana, budući da su kod kokaina i psihostimulansa moguće nakon "razbuđujuće" faze nagli pad u premor i san, što može rezultirati tragedijom.
Na žalost, ove izjave nisu bile "vijest" kako ga škare montaže vide.

Ono što smo u vijesti vidjeli, bila je panoramska vožnja neke djevojke, nakon što su nepoznate ruke motale cigarete (isključivo sa duhanom!) u obliku "jointa" te osobno mišljenje jednog "sudionika u prometu" koji tvrdi " ja mogu sama utvrditi da li mogu upravljati vozilom ili ne". Uz niz drugih izjava, koje nisu bile "prorešetane" sa drugim mišljenjem (stručnjaka) koji su očito dali svoje viđenje, no to nije bilo zanimljivo onome tko je vijest pripremao.
Prikazana je u manje od 10 sekundi jedna rečenica stručnjaka iz MUP-a gdje je rekao "naš laboratorij može utvrditi kada je netko konzumirao drogu" te dvije rečenice iz moje izjave, od kojih je druga izvučena u potpunosti iz konteksta, a gdje sam naveo "da ako netko nije siguran da li može voziti, može sam provjeriti na sebi, testirajući se s testerima koje može kupiti u apoteci, te ako prođe na tom tekstu, tada će proči na policijskom". Izostavljene su rečenice prije i poslije toga, gdje je navedeno da ti testeri duže otkrivaju sredstvo nego testeri na slinu, kao i sve poruke koje sam naveo kao stručnjak.

Na tako sročenu vijest, dobio sam poruku od jedne osobe koja mi je putem SMS-a rekla da je očigledno da je izvučena izjava iz konteksta, te da je to očiti promjer "zlouporabe mene".

Ono što tu televiziju ne zanima, a to su činjenice, možete pročitati u tekstovima koje sam pred više od 2 mjeseca napisao.
citirao bih RTL u jednoj rečenici: "Pri tome će se riječ davati stručnjacima na određenom području, kao i svim važnijim sudionicima događaja (odnosno pogledima na određen događaj)."

Bilo bi zanimljivo da smo i u ovoj vijesti imali prilike vidjeti vijest po ovim pravilima struke, no "panoramska vožnja" uz komentare "stručnjaka" koji su izvučeni iz konteksta pa daju poruku prema subjektivnom komentaru, a ne objektivnom "događaju" treba promatrati kao "komentar i osobno mišljenje" onoga tko je "vijest" napravio, a ne kao objektivnu vijest.

p.s. novinari sa takvim stilom neka se ne čude ako im ubuduće bude teško naći stručnjake koji će im davati komentare...

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home