19 kolovoz 2004

Najopasniji kokain i amfetamini

RAZGOVOR Psihijatar mr. sc. Davor Morovek o problemu vožnje pod utjecajem droge
Najopasniji kokain i amfetamini
Autor Vanja MOSKALJOV

Novim zakonom postrožene su i kazne za vožnju pod utjecajem droge. Zatražili smo komentar mr. sc. Davora Moroveka iz Odjela za ovisnost Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice".

VL: U zakonu nema razlike između lakih i teških droga. Jesu li time više oštećeni uživaoci lakših droga, s obzirom na to da se one dulje zadržavaju u tijelu od teških?Morovek: Duljina zadržavanja droge u tijelu ovisi o više čimbenika, ali namjera je zakona uvesti nultu toleranciju na sve droge, jer one uzrokuju sve veću smrtnost među mladim vozačima, a ne raditi razlike među tzv. lakšim i težim.
VL: Koje su droge najveći problem?
Morovek: Sve droge negativno utječu na sposobnost vožnje, ali najopasniji su psihostimulansi poput kokaina i amfetamina, jer su pod njihovim utjecajem vozači skloniji rizičnom ponašanju i većim brzinama. Zbog toga smatram dobrim to što zakonodavac nije predvidio umjereno konzumiranje bilo koje droge.
VL: Očekujete li da će strože mjere dati rezultate?
Morovek: Neki su mi pacijenti priznali kako već sada, nakon konzumacije alkohola ili droga, kući idu pješice, a smatram da zakon daje izbor onaj tko želi piti ili se drogirati, neka ne vozi.
VL: Imate li kakav prigovor zakonu?
Morovek: Problematično je to što neki bolesnici neće moći voziti zbog lijekova koje uzimaju, a time bi mogli izgubiti neki posao.

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/news/croatia/70430/index.do

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home