30 lipanj 2005

Iz Tiska - 050629

http://www.hnd.hr/novine/vijest.php?id=4053

Srijeda, 29. 06. 2005.


Jutarnji list
Predstavljen vodič za novinare 'Droga i mediji'

U Hrvatskom novinarskom društvu jučer je predstavljen vodič za novinare "Droga i mediji" Davora Moraveka.

Publikacija, čije je izdavanje potpomoglo nizozemsko veleposlanstvo te objavila Press Data, namijenjena je prije svega novinarima. Osim cjelokupnog prikaza svih vrsta droga, autor navodi sve zakone koji tretiraju taj problem.

28 lipanj 2005

Okrugli stol "Droga I Mediji"

Okrugli stol "Droga I Mediji"

http://www.hnd.hr/raspored/index.php

Zagreb, 28.06.2005. u 13 h Održan je okrugli stol i predstavljanje vodiča za novinare "Mediji i droga" autora Davora Moraveka.

Moderator skupa bio je Mario Harapin, predsjednik Zbora novinara koji se bave zdravstvom. Uvodno slovo održao je predgovarač priručnika Duško Miljuš, predsjednik Zbora novinara sudskih izvjestitelja. Za izdavača je popratio prigodnim slovom Mario Bošnjak, glavni urednik PressDate, medijske agencije HND-a i glavni
tajnik HND-a. U raspravi su sudjelovali i Jadranka Ivandić, savjetnica u Vladinom uredu za borbu protiv droge, Zoran Babić, Policijska uprava zagrebačka, Odjel za kriminalitet droga, Dr Robert Torre, psihijatar i Mr.sc. Luka Maršić, antropolog.
Prisustvovali su i novinari tiskanih medija, TV postaja i novinskih agencija.

Uz predstavljanje priručnika i edicije Press Data, u raspravi je dotaknuto pitanje trenutnog stanja medija i stava i odnosa prema drogama. Zoran Babić je iskazao zadovoljstvo u načinu kako mediji prate rad policijske uprave. Jadranka Ivandić je istakla nužnost kvalitetne edukacije novinara na ovom planu, te istakla kako Ured surađuje i potiče rad brojnih nevladinih udruga.

Mario Harapin je postavio pitanje da li kod nas postoji razvijeno "Narkonovinarstvo" o čemu su sudionici skupa iznjeli svoj sud da to nije bitan problem u našim medijima. Babić je napomenuo da nijedna struka nije imuna na to te da je moguće da pojedinci osobno imaju problem te naravi, no ne nalazi primjere da su takovi pojedinci instrumentalizirani u svrhu propagande kako bi to bilo u slučaju pravog narkonovinarstva.

U impresiji o priručniku, Luka Maršić je istaknuo činjenicu da je ovaj priručnik hermenautičan te kao takav može pružiti korisne informacije širem krugu čitatelja. Robert Torre je istaknuo činjenicu da su često pojedine struke, posebice liječnici zatvoreni u svom stručnom žargonu tako da se ponekad "ne razumiju ni oni koji govore o tretmanu s onima koji govore o prevenciji" te je naglasio kako je potreban daljnji napor na približavanju javnosti ovog kompleksnog problema.
Sudionici su dotakli i pitanje senzacionalizma u pisanju o drogama. Torre je skrenuo pažnju na to da stručnjaci često očekuju "feljtone i opsežne prikaze" dok mediji često imaju mogućnost tek iznjeti kraće vijesti, te tu leži opasnost u iznošenju nekompletnih činjenica ili poluistina.

Autor priručnika Davor Moravek je u zaključku rasprave iskazao nadu da će ovaj priručnik biti koristan dodatak ediciji "Press Date" te naglasio da je nastao i na osnovi pitanja koje su mu postavljali istraživački novinari, kao i brojnih drugih pozitivnih, pa i negativnih iskustava u odnosu medija prema ovom multidisciplinarnom području. "Mi liječnici", istaknuo je, "često se povodimo za maksimom prvenstveno ne štetiti. Vi novinari u svom radu i prikazu slijedite slična pravila - istina se ne smije izgubiti".

Hrvatsko novinarsko društvo - Press Data

Čast nam je pozvati sve zainteresirane predstavnike medija na ovaj događaj:

Hrvatsko novinarsko društvo Press Data:
28. 06. 2005 u 13:00

novinarski klub I kat

Okrugli stol i predstavljanje vodiča za novinare
autora Davora Moraveka

"Mediji i droga"

18 lipanj 2005

Nešto osobno

Danas se ženim. Sa sada tek toliko...

16 lipanj 2005

UHVAĆENA DUGA - Za život bez alkohola

Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara
pod sponzorstvom
Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH

Ako je sunce sreća, a kiša tuga,
oboje je potrebno da nastane duga.

POZIVNICA
Pozivamo Vas na predstavljanje knjige

UHVAĆENA DUGA - Za život bez alkohola

Urednice:
prim. mr. sc. Vesna Golik-Gruber
prim. dr. sc. Mirjana Marković-Glamočak

koje će se održati 17. lipnja 2005. godine u 17 sati u "Tribini grada", Kaptol 27, u Zagrebu.

13 lipanj 2005

manje više

Od sada na ovoj domeni više ne možete čitati "Dnevnik Ane Junk" na zahtjev autorice. Tko uistinu želi, može ga naći negdje drugdje...

06 lipanj 2005

pravila

U zadnjih tjedan dana vidim flame war na forumu i dva webloga.
Ideja da ljudi otvoreno pisu na blogu i da mogu razmjenjivati svoja iskustva, u biti je pitanje strateske odluke da se na jednom mjestu mogu skupiti iskustva u odvikavanju. Ipak, primjetio sam zloupotrebe i pokusaj privatizacije rasprave na vrlo niskom nivou.
Na zalost, u nekim fazama pojedine misli bolje je ne iznositi u javnost.
Zivot ide dalje.

Od drugih moze uciti onaj koji to zeli, i dok to zeli.
over and out.