28 lipanj 2005

Okrugli stol "Droga I Mediji"

Okrugli stol "Droga I Mediji"

http://www.hnd.hr/raspored/index.php

Zagreb, 28.06.2005. u 13 h Održan je okrugli stol i predstavljanje vodiča za novinare "Mediji i droga" autora Davora Moraveka.

Moderator skupa bio je Mario Harapin, predsjednik Zbora novinara koji se bave zdravstvom. Uvodno slovo održao je predgovarač priručnika Duško Miljuš, predsjednik Zbora novinara sudskih izvjestitelja. Za izdavača je popratio prigodnim slovom Mario Bošnjak, glavni urednik PressDate, medijske agencije HND-a i glavni
tajnik HND-a. U raspravi su sudjelovali i Jadranka Ivandić, savjetnica u Vladinom uredu za borbu protiv droge, Zoran Babić, Policijska uprava zagrebačka, Odjel za kriminalitet droga, Dr Robert Torre, psihijatar i Mr.sc. Luka Maršić, antropolog.
Prisustvovali su i novinari tiskanih medija, TV postaja i novinskih agencija.

Uz predstavljanje priručnika i edicije Press Data, u raspravi je dotaknuto pitanje trenutnog stanja medija i stava i odnosa prema drogama. Zoran Babić je iskazao zadovoljstvo u načinu kako mediji prate rad policijske uprave. Jadranka Ivandić je istakla nužnost kvalitetne edukacije novinara na ovom planu, te istakla kako Ured surađuje i potiče rad brojnih nevladinih udruga.

Mario Harapin je postavio pitanje da li kod nas postoji razvijeno "Narkonovinarstvo" o čemu su sudionici skupa iznjeli svoj sud da to nije bitan problem u našim medijima. Babić je napomenuo da nijedna struka nije imuna na to te da je moguće da pojedinci osobno imaju problem te naravi, no ne nalazi primjere da su takovi pojedinci instrumentalizirani u svrhu propagande kako bi to bilo u slučaju pravog narkonovinarstva.

U impresiji o priručniku, Luka Maršić je istaknuo činjenicu da je ovaj priručnik hermenautičan te kao takav može pružiti korisne informacije širem krugu čitatelja. Robert Torre je istaknuo činjenicu da su često pojedine struke, posebice liječnici zatvoreni u svom stručnom žargonu tako da se ponekad "ne razumiju ni oni koji govore o tretmanu s onima koji govore o prevenciji" te je naglasio kako je potreban daljnji napor na približavanju javnosti ovog kompleksnog problema.
Sudionici su dotakli i pitanje senzacionalizma u pisanju o drogama. Torre je skrenuo pažnju na to da stručnjaci često očekuju "feljtone i opsežne prikaze" dok mediji često imaju mogućnost tek iznjeti kraće vijesti, te tu leži opasnost u iznošenju nekompletnih činjenica ili poluistina.

Autor priručnika Davor Moravek je u zaključku rasprave iskazao nadu da će ovaj priručnik biti koristan dodatak ediciji "Press Date" te naglasio da je nastao i na osnovi pitanja koje su mu postavljali istraživački novinari, kao i brojnih drugih pozitivnih, pa i negativnih iskustava u odnosu medija prema ovom multidisciplinarnom području. "Mi liječnici", istaknuo je, "često se povodimo za maksimom prvenstveno ne štetiti. Vi novinari u svom radu i prikazu slijedite slična pravila - istina se ne smije izgubiti".

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home