17 travanj 2005

Savjeti o zdravlju: Ambivalencija

Pitanje: Molim da mi se odgovori laičkim jezikom što znači pojam ambivalentan prema ljekovima

Odgovor: Ambivalentan bi se moglo prevesti kao netko tko dvoji, dakle ambivalentan prema ljekovima bi znacilo da lijekove i hoće i neće.

Kod ovisnosti to bi značilo da netko želi biti bez lijekova, dakle apstinirati (ne uzimati ništa) ali istovremeno ga lijekovi i vuku, dakle želi uzeti nešto.

U psihijatriji, kao širi problem, gdje su lijekovi nužni da bi se netko osjećao dobro, to bi značilo da netko odbija terapiju lijekovima, ali ipak na nju pristaje pod određenim okolnostima.
Ukratko, treba ga nagovarati na lijecenje, pa bilo u smislu da se lijekovi ukidaju, ili da ih je nužno uzimati.

04 travanj 2005

Može li čokolada liječiti kašal

Može li čokolada liječiti kašalj? Pita se Dr Weil.
Teobromin, sastavni dio kakaoa, uspoređivan je sa kodeinom, opioidnim analgetikom, te je preliminarna studija ukazivala da je možda efikasniji u suzbijanju kašlja. Pretpostavljeni mehanizam je djelovanje na nervus vagus. Rezultati su prikazani u Federation of American Societies for Experimental Biology Journal on Nov. 17, 2004 - fasebj.org/
U originalnom članku stoji:
We also demonstrate that theobromine directly inhibits capsaicin-induced sensory nerve depolarization of guinea-pig and human vagus nerve suggestive of an inhibitory effect on afferent nerve activation. These data indicate the actions of theobromine appear to be peripherally mediated. We conclude theobromine is a novel and promising treatment, which may form the basis for a new class of antitussive drugs.
Ova istraživanja ipak tek upućuju na to da bi mogla biti otkrivena novi, efikasniji lijekovi za kašalj, te ne znače da sad svi trebate pojuriti i izjesti velike količine čokolade! Dr Weil preporuča, kako su količine usporedive sa dvije šalice vruče čokolade, da se pokuša sa visokokvalitetnom čokoladom sa bar 70% kakaoa, kako se ne bi izložili prevelikom riziku - debljanja. Drugi mogući korisni učinci čokolade su poliphenoli koji se također mogu naći u crnom vinu a kojima se pripisuju pozitivni učinci za srčanu funkciju, a ne treba zaboraviti ni flavonide, koji mogu smanjiti šansu srčanog udara.

Kakao očito ima neka potencijalno ljekovita svojstva, te mali užitak u ovom biljnom proizvodu ne treba gledati sa zaziranjem, naravno ako se to radi umjereno i uz ostalu adekvatnu prehranu.
Možda stoga treba razamisliti, ukoliko imate kašalj, da li radije uzeti šalicu čaja, ili šalicu - kakaa?
Dobar tek.