26 prosinac 2005

Kraj Godine

Godina je pri kraju, vrijeme je za rekapitulaciju postignutog.
Web domena moravek.org dosegnula je preko 2500 html dokumenata, u godinu dana 390000 posjetitelja. Prešli smo 1300 posjetitelja dnevno.
Alkohološki Glasnik je moderniziran, ima sada RSS kanale.
Forum je dosegao 2550 postova, imali smo 6 suradnika koji su posali svoje weblogove.
Pri kraju godine - malo smo usporili tempo.

S druge strane, bili smo i dalje aktivni u medijima, posebice u prvoj polovici godine. To je rezultiralo i novom knjigom - Droga i Mediji, u izdanju HND.

I dalje nastojimo - postojati.

Svima sve dobro, vaš Webmaster.

25 prosinac 2005

Sretan Božić, Isusovo rođenje!

"Neka se ostvari obećanje Gospodina. Učini (Gospodine) da se rodi mir tamo gdje postoji nesuglasje. Učini da nastane ljubav tamo gdje vlada mržnja. Učini da nastane svjetlost tamo gdje dominiraju tmine. Učini od nas donositelje mira"
Mir i dobro svima, želi Vam

Davor

22 prosinac 2005

Kako prestati pušiti?

Mnogi olako shvaćaju prestanak pušenja. Zauvijek prestati vrlo je teško", rekao je profesor psihologije Pal Kraft sa Sveučilišta u Oslu. "Želite li uspjeti u tome, morate se dobro pripremiti", istaknuo je dodavši kako pušači koji su odluku o prestanku pušenja donijeli uoči Nove godine imaju iza sebe tri do četiri neuspjela pokušaja. "Umjesto toga recite zbogom cigaretama u veljači", poručuje profesor Kraft i savjetuje kako bi bilo najbolje odrediti rok.

Opsežnije na HRT

19 prosinac 2005

Alkohološki Glasnik - novi broj

Stranice Alkohološkog Glasnika Online su obnovljene, dodani su tekstovi većine brojeva.
Očekujte i jedno malo iznenađenje, kao poklon za predstojeće praznike :-)

15 prosinac 2005

Imenovanja

Zagreb, 21. listopada 2005. MInistar zdravstva HR donio je sljedeće imenovanje:
Klinika za psihijatriju Kliničke bolnice »Sestre milosrdnice« Zagreb određuje se »Referentnim centrom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za ovisnost o drogama«.

Više o tome: Narodne Novine, 132/2005

14 prosinac 2005

opijatni antagonisti - novosti

Na području liječenja ovisnosti o opijatima (heroin, metadon, morfij, kodein i drugo) uz supstitucijsku terapiju, klasično odvikavanje postoje i antagonisti, koji blokiraju mogućnost uzimanja sredstva odnosno blokiraju njegovo djelovanje. Klasično sredstvo koje se koristi u tu svrhu je naltrekson (registrirani pripravci ReVia, Nemexin). Ovi pripravci koji osiguravaju apstinenciju imaju jedan nedostatak - moraju se popiti svaki dan.
Suvremeni oblik koji djeluje duže je u obliku implantanta.
Primjer je Prodetoxon, čije djelovanje traje 2 do tri mjeseca, a nakon toga se ponovno može ugrađivati. Više o ovom liječenju možete pročitati na stranicama detox.ru

Prednost dugodjelujućeg antagonista je da njegovo djelovanje (blokada) nije ovisna o svakodnevnom uzimanju, te stoga trenutna žudnja ne dovodi do "pripreme" za recidiv.

Nadamo se da će ovakvo sredstvo biti dostupno i u našoj zemlji, u nekom razumnom roku.

09 prosinac 2005

Udruga "Sretna Obitelj"

Udruga za unapređenje zdravlja i kvalitete života duševnog bolesnika i njegove obitelji "Sretna obitelj" organizira skup na temu:
Uloga, razvoj te smjernice budućeg rada neprofitnih vladinih organizacija u očuvanju duševnog zdravlja i podizanju kvalitete života duševnog bolesnika i njegove obitelji.

sadržaj edukacijskog programa možete pogledati ovdje: Udruga sretna obitelj

Izdali su i knjigu o psihoedukaciji (pdf, 3 mb)

05 prosinac 2005

Cjepivo protiv pušenja

Cjepivo protiv pušenja dobro se podnosi i sigurno je, piše Večernji list.
Cjepivo protiv pušenja što ga razvijaju američki znanstvenici sigurno je, dobro se podnosi a cijepljenje dobrovoljaca većim dozama pokazalo se kao potencijalno učinkovit način odvikavanja od cigarete, ustvrdila je dr. Dorothy Hatsukami iz Centra za istraživanje utjecaja duhana pri Sveučilištu u Minneapolisu, prenosi Reuters.

Eksperimentalno cjepivo NicVAX testirano je na 68 pušača u razdoblju od 38 tjedana. Oni su primili tri različite doze cjepiva (59, 100 ili 200 mikrograma ili placebo). Na kraju istraživanja ukupno je 38 posto sudionika istraživanja prestalo pušiti na najmanje 30 dana. Zabilježene su manje nuspojave poput glavobolje, izbijanja akni ili bolova u mišićima, a svi su simptomi nestali za nekoliko dana.

02 prosinac 2005

WHO više ne zapošljava pušače

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prestala je zapošljavati pušače u okviru svojih kampanja protiv pušenja, izjavio je glasnogovornik WHO-a u petak.

"Razlog je to što je WHO preuzeo vodeću javnu ulogu u borbi protiv pušenja", rekao je Iain Simpson.

"U skladu sa svojim načelima Who više ne želi zapošljavati pušače", naglasio je Simpson.

Od 1. prosinca svi natječaji za radna mjesta uključuju i uputu u kojoj stoji da UN-ove zdravstvene agencije ne promoviraju pušenje i ne zapošljavaju pušače.

Kandidate se pita puše li ili ne, a ako odgovore da su pušači kandidatura se odbacuje, kaže Simpson.

Izvor: PlivaZdravlje, HINA

01 prosinac 2005

Epidemija ne popušta

»Epidemija side i dalje premašuje napore što ih međunarodna zajednica ulaže kako bi spriječila širenje te bolesti na globalnoj i nacionalnoj razini«, izjavio je u povodu objavljivana godišnjeg izvješća dr. Peter Piot, direktor UN-ova programa za borbu protiv side (UNAIDS). Piot je naglasio da je većina siromašnih zemalja isključena iz programa liječenja ove bolesti. »U najboljem slučaju svaka deseta zaražena osoba u Africi i sedma u Aziji prima koktel potrebnih lijekova. Riječ je o društvenoj nepravdi i sve većoj diskriminaciji povezanoj s indiferentnošću bogatih zemalja«, upozorio je Piot.

Više u Vjesniku