Alkohološki Glasnik - Novosti

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.10.04

Skup koji nam je dao snagu i samopouzdanje!

Kad nas je stručna djelatnica, gđa Silva Golemac, obavijestila, nismo odmah shvatili o kakvom je skupu riječ. Nakon traženja podrobnih informacija, nešto putem telefonskih razgovora, a najviše u Alkohološkom glasniku, nije bilo nikakve dvojbe da će biti zainteresiranih. Iako je sve bilo detaljno i jasno, samo nas se petero, od 25 redovitih članova (u evidenciji nas je 45), odazvalo ovom skupu. Neki su bili opravdano spriječeni, a neki nezainteresirani. Oni neopravdano spriječeni će se sami prepoznati. Polazak autobusa s mjesta dogovora bio je za svaku pohvalu. U našem autobusu bilo nas je 32.
Upoznavanje i druženje u autobusu je bilo izvrsno. Počelo je s pjesmom, vicevima i upoznavanjem rute putovanja, za one koji još nisu išli tim putem. Dolazak u Opatiju i u hotel bio je veseo, jer su nas radosno dočekali ostali sudionici, koji su tu bili od petka (1. listopada). Organizatori su i ovom prilikom pokazali svu svoju sposobnost i organizacijske vrline.
Dnevni red u Kongresnoj dvorani započeo je riječima dobrodošlice te predstavljanjem članova radnog predsjedništva i programa, koji se isključivo odnosio na rad klubova. Njihova izlaganja, odnosno način rada klubova u njihovim sredinama, obuhvaćala su uglavnom programe i stručnu literaturu prof. dr. Hudolina. I sudionici zemalja članova EU (Italija i Slovenija), koji su prisustvovali Konferenciji, rade po sličnim programima kao i klubovi u lijepoj našoj Hrvatskoj. Poteškoće s kojima se susrećemo u radu klubova i njihovo rješavanje su manje-više slične ili čak jednake. Prikaz načina njihovog što bezbolnijeg rješavanja bio je vrlo poučan i razumljiv. Sve će se to mnogo, mnogo lakše i brže rješavati ako se u klubovima svaki član aktivira u okviru svojih mogućnosti postane profesionalno angažirani apstinent. Da trebamo sve rješavati i obavljati zajednički, potvrdila je i rasprava predstavnika klubova i stručnih osoba. Nakon završetka ovog, za nas impresivnog skupa, krenuli smo na drugi dio druženja. Na ručak, kakav bi svatko i kod kuće mogao poželjeti, ukusan, kvalitetan i obilan. Glazba nam je za vrijeme ručka hranila dušu. Nakon ručka i kratke stanke, koju je popunila lijepa glazba, zahvalili smo osoblju Crvenog križa u Rijeci i pošli u Svetište Majke Božje Trsatske. Obilazak Svetišta, molitva i kupnja suvenira za trajno sjećanje i veliki blagoslov, bili su za sve nas kruna svega divnog što smo u tu nedjelju dobili. Povratak autobusom bio je još ljepši i radosniji, s puno pjesme, duševne opuštenosti. Sve što smo doživjeli ispunilo nas je velikim zadovoljstvom. Osjećamo se bogatije i vedrije. Još jednom, hvala za sve doživljeno! Zahvalni smo organizatorima, svima do jednoga, bez imena, jer su oni svi jedna hvalevrijedna ekipa!
Benina, Vlado, Ivan, Nikola i Braco,
Klub "August Šenoa", Velika Gorica


Nataša Šorko, prim. dr. Vesna Golik-Gruber
i Mijo Levačić