Alkohološki Glasnik - Novosti

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.10.04

Razvoj i trenutno stanje klubova liječenih alkoholičara u Bosni i Hercegovini

Dr. Emina Kapetanović- Bunar, Mijo Levačić
i Sandra Jovanović


Udruženje klubova liječenih alkoholičara Bosne i Hercegovine osnovano je 1970. godine. Ova organizacija je prestala s radom početkom rata u BiH.
Asocijacija klubova liječenih alkoholičara Federacije Bosne i Hercegovine je ponovno pokrenuta 20. lipnja 2001. godine, s ciljem koji je nakon rata postao još izraženiji. Liječenje i rehabilitacija alkoholičara i članova njihovih obitelji provodi se po suvremenim socijalno-medicinskim principima, pri čemu se sam bolesnik uključuje u terapijski proces. Uključivanje alkoholičara u terapijski proces najlakše se u našim prilikama postiže njihovim učlanjivanjem u klubove liječenih alkoholičara (grupe samopomoći). Asocijacija klubova liječenih alkoholičara Federacije Bosne i Hercegovine (AKLA FBiH) ima za cilj riješiti probleme članova, koji tako mogu mnogo bolje i kvalitetnije raditi na izgradnji civilnog društva i njegovom razvoju.

Asocijacija klubova liječenih alkoholičara Federacije Bosne i Hercegovine pruža usluge svim građanima ove države, bez obzira na nacionalnost, vjersko uvjerenje, godine i spol. U programima Asocijacije sudjeluje više od 2500 građana. U klubovima liječenih alkoholičara nastojimo alkoholičara osloboditi klasičnog medicinskog postupka, koji izaziva njegovo otuđenje i ne daje povoljne rezultate. Alkoholičara i njegovu obitelj nastojimo liječiti izvan bolnice, u mjesnoj zajednici i radnoj organizaciji.
Asocijacija klubova liječenih alkoholičara Federacije Bosne i Hercegovine odgovara na potrebe stanovništva za poboljšanjem mentalnog zdravlja i promjenom životnog stila.
Prim. dr. Emina Kapetanović-Bunar