Alkohološki Glasnik - Novosti

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.10.04

2. KONFERENCIJA O ALKOHOLIZMU

2. hrvatska konferencija o alkoholizmu i drugim ovisnostima
6. Alpe-Jadran konferencija o alkoholizmu
1. sastanak klubova liječenih alkoholičara Alpe-Jadran



Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske u opatijskom hotelu "Adriatic", održana je od 1. do 3. listopada 2004. godine 2. hrvatska konferencija o alkoholizmu i drugim ovisnostima. koja je okupila preko 300 sudionika. uz stotinjak hrvatskih, slovenskih, talijanskih i njemačkih alkohologa i ostalih zdravstvenih djelatnika koji se bave problemom alkoholizma i drugih ovisnosti. U okviru održavanja konferencije, održana je i 6. Alpe-Jadran konferencija o alkoholizmu.
Nakon pozdravne riječi okupljenim sudionicima konferencije i svečanog otvaranja, počela je plenarna sjednica. Plenarni dio započeo je izlaganjem prof.dr.sc. Vlatka Thallera, predsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti HLZ, o tome kako alkoholizam i druge ovisnosti nanose ozbiljne posljedice pojedincu i društvu u cjelini i predstavlja globalni problem u javnom zdravstvu. Njegovo rješavanje zahtijeva suradnju država i regija, a održavanje ovoga skupa pruža mogućost razmjene programa kako raditi na prevenciji i zaustaviti širenje alkoholizma, naročito među mladima.
Prof.dr.sc. Ljubomir Hotujac, predsjednik Hrvatskog psihijatrijskog društva, istaknuo je kako bi bio sretan da nema ovakvih konferencija, jer onda problema ne bi bilo, ali problem izmiče kontroli i intervencijama. Ovako veliki broj okupljenih sudionika, punih entuzijazma i spremnosti na maksimalno angažiranje, predstavlja borce koji će izdržati do kraja i stvoriti svijet bolji za našu djecu. Predsjednik povjerenstva za psihijatriju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, prof.dr.sc. Goran Dodig, rekao je kako je prošlo stoljeće bilo stoljeće anksioznosti, a ovo stoljeće depresije i ovisnosti, kao rezultat pogubnosti globalnih kretanja.
Prof.dr.sc. Vlado Jukić, predsjednik Društva za hrvatsku psihijatriju i pravo, iznosi podatak da Psihijatrijska bolnica Vrapče godišnje zaprima 6500-7000 pacijenata zbog alkoholizma, a u zadnjih šest mjeseci ove godine broj novoprimljenih iznosi 33%, odnosno 1/3 psihijatrijske klijentele. Dr.sc. Zdenka Čebašek-Travnik iz Republike Slovenije u svom je obraćanju govorila o posvećivanju pune pažnje medicini ovisnosti kao medicini suradnje i pružanja pomoći svima koji su ovisni o bilo kojoj supstanci. Dr. Flavio Poldrugo je u ime Psihijatrijske klinike u Trstu predstavio aktivnosti pokrajine Friuli- Venezia.
Nakon plenarne sjednice i kraće stanke, započeo je stručni dio konferencije istodobnim održavanjem sekcija. U dvorani A, na sekciji 1, prikazano je sadašnje stanje i perspektive alkoholizma i drugih ovisnosti u Republici Hrvatskoj i Sloveniji, te uloga Crvenog križa u preventivnim zdravstvenim aktivnostima. Na sekciji 2 prikazani su pristupi u prevenciji zlouporabe droga. U dvorani B, na sekciji 3, izlaganja i prezentacije radova tematski su bili vezani uz klubove liječenih alkoholičara a predstavili su ih autori: prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber, dr.sc.dr. Korona Nenadić-Šviglin, Katarina Radat, dipl. soc. radnica, dr. Numan Husedjinović, dr.sc.dr. Milan Gudelj i psihologinje Sandra Jovanović, Vesna Orač i Renata Blažok. Prvog dana rada konferencije održan je i mini-simpozij "Suvremena dijagnostika i terapija alkoholizma u komorbiditetu s drugim duševnim poremećajima" te izlaganje postera. Na svečanoj večeri, priređenoj za sve sudionike nastavljeno je druženje i razmjenjivanje prvih dojmova.
Drugog dana kongresa program se nastavio odvijati po sekcijama. U prijepodnevnom dijelu, među brojnim izlagačima, valja istaknuti nastup i izlaganje dr. Ante Oreškovića o učinkovitosti disulfirama u uspostavi i održavanju apstinencije, med. sestre Zinke Bratuše o zdravstvenom odgoju u radu s ovisnicima o alkoholu, dipl.soc. radnice Blanke Dorociak o rehabilitaciji ovisnika o alkoholu, dipl.soc. radnice Zinke Sertić o tome kako koristiti svoj um i jezik da bi se postigli ciljevi i uspjeh, apsolventice soc. rada Ivane Pražetine o sindromu izgaranja stručnih djelatnika u radu s liječenim alkoholičarima, te doc.dr.sc. Darka Breitenfelda o trenutnim naglascima u sprečavanju alkoholne problematike. Nakon pauze za ručak, u poslijepodnevnom dijelu rada, vrlo interesantna
izlaganja imali su dr. Lipa Čičin Šain o novim metodama provedenim na laboratorijskim štakorima i alkoholizmu, prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak o prekomjernom pijenju i raku dojke, dr. Ana Matošić na temu kako spriječiti žudnju kod ovisnika o alkoholu i med. sestra Andreja Gurović o ulozi medicinske sestre u resocijalizaciji alkoholičara.
Lijep prikaz 25 godina djelovanja i rada Savjetovališta za alkoholizam u Slatini iznijela je dr. Marija Turk-Kuči. Zaista je šteta što, zbog kratkoće vremena radovi dr. Anite Komljenović o ulozi liječnika opće medicine u liječenju alkoholizma i moje malenkosti o alkoholizmu i radnoj sredini nisu prikazani u cijelosti jer je došlo vrijeme predviđeno za svečanost zatvaranja konferencije.
Zatvarajući ovaj skup, prof.dr.sc. Vlatko Thaller se zahvalio svim sudionicima na sudjelovanju i radu. Naradili smo se, ali smo zadovoljni. Učinjen je značajni pomak u sadržaju, bilo je puno dobrih radova i pružena je mogućnost da stručnjaci razmijene mišljenja i budu još uspješniji, prateći nove trendove u liječenju alkoholizma i drugih ovisnosti.
Damir Vodopivec, Klub "Poštar"