Alkohološki Glasnik - Novosti

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.7.04

AKTIVNOSTI GRAĐANSKIH UDRUGA

Osnovana Zajednica građanskih udruga Republike Hrvatske

U srijedu, 16. lipnja 2004. g. U prostorijama Tribine grada Zagreba, Kaptol 27, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike gospodina Stjepana Mesića, održana je Osnivačka skupština Zajednica građanskih udruga Republike Hrvatske (ZGU RH), kojoj je nazočilo 80 predstavnika udruga, a članstvo u Zajednici zatražilo je 127 humanitarnih, omladinskih, braniteljskih, ženskih, manjinskih, te drugih udruga iz cijele Hrvatske.
Građanske udruge su najveća snaga društva i korektor vlasti, te njihova uloga treba biti osigurana u radu svih državnih institucija i izvršne vlasti.
Cilj udruživanja građanskih udruga u ovu Zajednicu je snažnija promocija ciljeva civilnog društva, partnerski odnos prema tijelima državne vlasti i lokalne samouprave u pitanjima važnim za razvitak građanskog društva, te uključivanje predstavnika udruga članica Koordinacije u odbore i tijela države i lokalnih samouprava.
Načelo rada Koordinacije udruge građana je da su udruge-članice potpuno samostalne u svom radu i ostvarivanju svojih programa, a zajednički programi ostvaruju se usaglašavanjem članica Koordinacije. Najvažniji zadatak Koordinacije je lobiranje kod državnih i lokalnih tijela uprave i samouprave za rješavanje programskih, statusnih, materijalnih i financijskih zahtjeva od općeg interesa za članice Koordinacije i druge udruge.
Odbor Koordinacije će djelovati javno putem medija u propagiranju zajedničkih, ali i pojedinačnih programa udruga-članica i nastojati s pojedinim medijima dogovoriti stalne, po mogućnosti besplatne rubrike ili emisije u kojima će se propagirat aktivnosti svojih članica ili Koordinacije u cjelini.
Na prijedlog predsjednika Inicijativnog odbora i radnog predsjedništva gospodina Mladena Vilfana, jednoglasno je usvojen Statut i programski dokumenti, potom je izabran Središnji odbor, a gospođa Dušica Cesarec je izabrana za zamjenika predsjednika.
U Koordinacijski odbor koji je izvršno tijelo Središnjeg odbora izabran je kao član doc.dr.sc. Darko Breitenfeld.

Damir Vodopivec