Alkohološki Glasnik - Novosti

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.7.04

20. SPORTSKE IGRE KLA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE

Sudjelovanje svog člana u pojedinoj disciplini, a oduševljena ako uz to bude nekih pobjeda i zapaženih sportskih rezultata. Sportski susreti su prilika da u javnost izađe drugačija slika obitelji od one ranije: obitelj je na okupu, ima zajednički cilj, njezini članovi su upućeni jedni na druge, uvažavaju se međusobno, potpomažu jedni druge i zajednički se vesele običnim, svakodnevnim stvarima. Učvršćuju se stara prijateljstva i stvaraju nova, obitelj više nije zatvorena u sebe i svoje probleme, ona živi aktivno, izmjenjuje iskustva i međusobno se ispomaže.

Organizirati sportske susrete nije nimalo laka zadaća. Svake godine domaćin i organizator je drugi klub. To zahtijeva puni angažman njegovih članova, dobro planiranje i pripremu, složnost i odgovornost. Klub-domaćin u pripremi susreta uvijek traži podršku lokalne zajednice. Time se razvijaju odnosi sa sredinom u kojoj klub djeluje, afirmira se njegov rad i ideje borbe protiv alkoholizma i promicanja zdravog načina života.

Međutim, ne profitira samo klub domaćin. Svi klubovi koji sudjeluju nastoje se prezentirati na što bolji i kvalitetniji način. Vidljivo je to već po potrebi za vizualnim identitetom i raspoznavanjem. Naime, posljednjih nekoliko godina svaki klub dolazi na susrete u majicama jednakim za sve članove (dresovima) različitih boja, na kojima je natpis njihovog kluba. To doprinosi osjećaju pripadnosti i zajedništva. Ukupan angažman kluba na sportskom polju jača koheziju u klubu i snaži ga da lakše i uspješnije rješava probleme koji ga čekaju u redovitom radu.

Značenje i doprinos sporta i sportskih susreta u liječenju i borbi protiv alkoholizma mogli bismo izdići na još višu razinu. S jedne strane, sve više se generaliziraju sportska ponašanja i aktivnosti članova kluba u svakodnevnom životu. Dolazi do popularizacije i prihvaćanja: održavaju se pripreme za susrete, više nisu dovoljni jedni susreti na razini sjeverozapadne Hrvatske, nego su klubovi inicirali i druge susrete na razini županije. Tu su još i druge tjelesne i rekreativne aktivnosti: planinarenje, hodanje u prirodi, izleti i dr. S druge strane, sportski susreti već djeluju kao mali organizirani pokret (imaju čak i svoj amblem i zastavu) i postali su značajna i prepoznatljiva snaga u prevenciji i borbi protiv alkoholizma u svojoj užoj i široj sredini. Tome je svoj doprinos dao i naš poznati maratonac Tadija Opačak, koji je 2003. godine trčao maraton od Zagreba do Virovitice i tamo svečano otvorio susrete.

Na kraju, vratimo se onoj poznatoj olimpijskoj izreci: važno je sudjelovati, a ne pobijediti. Prema tome, svi klubovi u Hrvatskoj trebaju njegovati sportske aktivnosti i sudjelovati u njima, jer time još više mogu doprinijeti, ne samo vlastitom radu, nego općenito borbi protiv alkoholizma općenito.