Alkohološki Glasnik - Novosti

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.9.04

BEZ PROMILA U PROMETU ? UOČI DANA ?D?

Otvoreno pismo
Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb
10000 Zagreb, Vinogradska cesta 29


Poštovani,

Alkohol je najopasnije sredstvo ovisnosti i smatra ga se velikim uzrokom nesreća u obiteljima, zbog kojeg u nas pati milijun ljudi. Najmlađima, nažalost, posvuda protuzakonito prodaju i poslužuju alkohol, pripremajući ih za kasniju pijanu vožnju. Najveći alkoholni problem u svijetu i u nas je pogibanje u prometu i na poslu zbog njega. Od osamnaeste godine pa sve do pedesetih godina, češći uzrok smrti su bolesti, a od njih relativno najčešće su one alkoholne. Alkohol je rjeđe uzrok manjih nesreća, a zbog razjarivanja do otupljenja najčešći je uzrok pogibanja na cesti. Već s 0,3 gr? alkohola u krvi, smrtnost u prometu je dva puta veća nego kod trijezne osobe, kod 0,5 gr? bar tri puta, da bi kod pripitosti ( 1,0 gr? ) bila deset puta, a kod pijanosti (2 gr?) čak 100 puta veća. Stoga je razumno tražiti potpunu trijeznost u vožnji. Ona se i sada često u svijetu traži, osobito tamo gdje se protumjere neredovito provode. Dakako, najmanju prometnu smrtnost u Europi imaju Šveđani, čija je granica 0,2 gr? alkohola u krvi. Prema mnogim anketama, većina građana s ?rođendana? vozi kući pripita, pa treba opsežno i oštro postupiti sa snižavanjem dozvoljenih promila i strožim poštivanjem novih mjera. Konačno u nečemu prednjačimo u Europi, koja će uskoro, kao što je prešla sa 0,8gr? na 0,5gr?, prijeći na 0,2gr?, pa do potpune ništice, u skladu s najnovijim alkohološkim znanstvenim istraživanjima.
Proizvođači alkohola, posebice piva, ugostitelji, pa i svi ljubitelji ?kapljice? trebaju shvatiti da je nužno smanjiti proizvodnju i potrošnju alkohola, jer se ona godinama stalno izrazito povećava. Ako ništa drugo, do toga će dovesti sve veći porezi na alkohol i postupno usmjeravanje proizvodnje i potrošnje na manje opasna sredstva. Svi su oni najviše zabrinuti za snižavanje dozvoljenih promila, a strani turisti, izgleda, najmanje.
Ugostitelji neka nabave jeftine alkoholometre - ?puhala?, kao servis svojim gostima, da oni znaju mogu li voziti. Ponegdje ugostitelji ili volonteri Crvenog križa besplatno voze pijane vozače kući.
Jeftiniji taksiji bi to mogli za malo novaca učestalo raditi. Naći će se i pokoji trijezni član društva da vozi pijane ?pajdaše? kući na stražnjim sjedištima auta. U najtežim slučajevima to ionako radi hitna pomoć, vozeći ih, po potrebi, u bolnicu.
Samo ?Valhala? akcijama svakog vikenda, pred jutro, pred "diskačima", možemo spriječiti mladež i starije nedorasle da pogibaju kao snoplje na cestama, a bit će i manje alkoholičara kojima ćemo trebati pomagati.
Stoga, kao članovi Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba, podržavamo donošenje, a posebno provođenje protualkoholnih mjera u novom Zakonu o sigurnosti u prometu.

U Zagrebu, 18.kolovoza 2004. godine