Alkohološki Glasnik - Novosti

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.10.04

Pozdravni govor - 2

Cijenjeni kolege i kolegice, poštovani gosti, dragi pacijenti!

Stručni susreti, kao što je ova konferencija, u prelijepoj Opatiji, obično su namijenjeni samo stručnjacima koji liječe bolesnike. Međutim, u području liječenja ovisnosti sve se više primjenjuje praksa da se na takve susrete pozivaju i korisnici, u našem slučaju ljudi koji su se uspješno liječili od ovisnosti o alkoholu. Raduje me što ste, u širim okvirima konferencije, također našli vremena i prostora ne samo za sebe, već za susret svih onih koji su se odlučili za novi put u život i da su na taj susret pozvali i stručnjake.
Žao mi je što ne mogu prisustvovati ovome susretu, premda je razlog tome vrlo ugodan. U obiteljskome krugu ćemo slaviti visoki jubilej moga dragog oca. Stoga molim da mi dopustite da vam se obratim s nekoliko riječ preko gospodina Levačića, s kojim već godinama na različite načine surađujem.
Sa stručnim radom s ovisnicima o alkoholu započela sam u vrijeme kada su nas učili da je terapeut strogi učitelj koji, svojim uzorom i dosljednošću, može pomoći ljudima koji su se našli u krugu ovisnosti. Ubrzo sam spoznala da na taj način neću moći pomoći većini onih koji dolaze meni. Počela sam učiti, najprije iz knjiga (domaćih i stranih), od poznatih učitelja (iz tadašnje Jugoslavije) i od stručnjaka u inozemstvu, koje me uvijek vuklo. Početkom 80-ih godina sam dobila potvrdu da je ovisnost složena smetnja koja se, osim kod ovisnika, javlja i u njegovoj obitelji i da postoji više načina stručne pomoći, a prvenstveno da pacijente ne smijem poučavati, već učiti od njih. Učenje sam nastavila i kroz istraživačke projekte, pisanje popularne i stručne literature i, prije svega, u živom dodiru s ljudima koji su mi se obratili.
Vi, koji ste postali i ostali članovi klubova liječenih alkoholičara, znate da je ovisnost bolest koja je uvelike promijenila vaše živote i živote vaših obitelji. Svatko od vas prešao je veliki put i doživio mnogo promjena. Zajedno imate veliku moć koju možemo koristiti za to da na put liječenja pozovemo i druge.
Raduje me kada vidim da su neki od vas postali aktivni davatelji pomoći, da su osnovali klubove i druge skupine u kojima su vaše znanje i iskustva dostupni i onima koji ne žele ili ne mogu pronaći put do zdravstvenih ustanova. Mi, stručnjaci, smo sve više svjesni da bez vašega dijela ne bismo mogli provoditi svoje programe na tako cjelovit način, odnosno onako kako to možemo zajedno s vama. Svojim članovima pomažete stupiti u svijet koji su prije izbjegavali, pomažete im krijepiti samopoštovanje i poštovanje prema drugima te, konačno, ali ne manje važno, pružate im podršku u trenucima kada im je teško i kada ne mogu biti sami.
Vaš plemeniti rad sve više postaje i stručno potkovan i cijenjen. Sudjelovanje vaših članova na stručnim susretima postalo je nešto što se podrazumijeva, pojavljujete se i kao autori stručnih članaka. Uvjerena sam da je to pravi put na kojemu ćemo moći razvijati suradnju na stručnim, a posebice na ljudskim temeljima.
Želim vam puno uspjeha u današnjemu radu, a prije svega dovoljno ugodnog druženja u ovom prekrasnom gradu.

Asist. dr. Zdenka Čebašek-Travnik,
pomoćnica stručnoga direktora za obrazovnu djelatnost,
Psihiatrična klinika Ljubljana, Zaloška 29,1000 Ljubljana
zdenka.cebasek@psih-klinika.si