Alkohološki Glasnik - Novosti

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.10.04

1. SASTANAK KLA ALPE-JADRAN

1.sastanak klubova liječenih alkoholičara Alpe-Jadran


U kongresnoj dvorani opatijskog hotela "Adriatic", u nedjelu, 3. listopada 2004. godine održan je 1. sastanak klubova liječenih alkoholičara Alpe-Jadran, kojem su, uz članove i predstavnike klubova iz Hrvatske, prisustvovali i gosti iz Slovenije, Italije, Federacije Bosne i Hercegovine i Makedonije. Otvarajući sastanak, u prigodnom govoru, prof.dr.sc. Vlatko Thaller je naglasio da je ovaj skup nastavak rada 2. konferencije o alkoholizmu i drugim ovisnostima, koja je završila dan ranije. Kombinacija institucijskog i izvaninstitucijskog rada mijenja tradicionalni medicinski model stvarajući nove odnose u socijalnoj terapiji. Mreža klubova dobro je proširena i oni prihvaćaju alkoholičara i pružaju mu pomoć kad ga svi odbacuju. Poželjevši nam uspjeh u radu vođenje sastanka prepustio je prim.mr.sc. Vesni Golik-Gruber, koja se u svom govoru kratko osvrnula na 40 godina rada klubova u Hrvatskoj. Spomenula je uvođenje obiteljskog postupka u rad klubova koji katalizira život bez alkohola za cijelu obitelj, poslijeratnu obnovu rada, razvoj i osnivanje novih klubova koji su otvoreni prema zajednici, razvijajući veći stupanj solidarnosti. Nije zaboravila ni pokretanje preventivnih akcija i sudjelovanje u zaštiti i promicanju duševnog zdravlja. Podsjetila nas je i na potrebu osnivanja Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara 2000. godine, jer u Republici Hrvatskoj djeluje 179 klubova u svim većim i manjim središtima, a 82 u gradu Zagrebu.
O stanju i klubovima liječenih alkoholičara u Sloveniji, govorio je Mijo Levačić, koji apstinira 16 godina. U Sloveniji djeluju 122 kluba koji rade po modelu prof. dr. Vladimira Hudolina. Savez je prestao raditi, a međusobnu suradnju gorenjskih, primorskih i štajerskih klubova održavaju kroz međusobne regionalne susrete.
Dr. Emina Kapetanović-Bunar osvrnula se na stanje u Sarajevu, u kojem 2001. godine započinje revitalizacija klubova, te je osnovano 10 klubova u mjesnim zajednicama. Otvara se i savjetovališni centar i dnevna bolnica.
Gošća iz Italije, Vera Blasutti, iznosi podatak da u Italiji djeluje 2250 klubova koji okupljaju 25 000 obitelji i 300 000 osoba pogođenih alkoholizmom. U svom pristupu aktivnom građanstvu nastoje djelovati na ponašanje cijele nacije. U pokrajini Veneto djeluje 4 saveza u kojima je 400.000 članova, u Padovi radi 30 klubova koji su privatno-javne ustanove i rade po Hudolinovom modelu. Oblici rada su kluba teritorijalna škola o alkoholizmu I., II. i III. stupnja, jednotjedni tečajevi te održavanje kongresa, s ciljem senzibilizacije okoline.
Prof. Sandra Jovanović, govoreći o Zajednici klubova Hercegovačko-neretvanske županije, ističe da je do rata u Mostaru radilo devet klubova od kojih tri u radnim organizacijama. Godine 1996. izvršena je reorganizacija klubova i osnovana je alkohološka škola. Klubovi u svom radu primjenjuju kreativan pristup, nastojeći razviti motivaciju za liječenje korištenjem sociodrame i raznih igrica, a posebno rade s djecom kroz kazalište lutaka i crteže.
Vladimir Panzov iz Makedonije je aktivni profesionalac koji apstinira 15 godina i navodi da je zadivljen ovim skupom. Zbog kaosa u makedonskom zdravstvu klubovi ili rade ili ne, a alkoholizam je u potpunosti marginaliziran. Godine 2001. osnovana je udruga građana za prevenciju "Zdrav život", čiji je predsjednik g. Panzov, a otvaraju se i tri kluba u Skopju. Nastupima na lokalnoj i nacionalnoj televiziji, govoreći o alkoholizmu, potiče se osnivanje kluba "Svetlina" u Velesu i Kavadarcima, te rad multietnički u klubova u Kičevu i Tetovu. S monodramom koju priprema, g. Panzov će obići cijelu Makedoniju i nastojati senzibilizirati ljude i osnivati nove klubove.
Nakon izlaganja i nakon kraće stanke uslijedila je izuzetno bogata i konstruktivna rasprava. Nakon što je tema iscrpljena, prim. dr. Golik-Gruber predlaže, kao

zaključak ovog sastanka, nastavak započete suradnje, uz naglašavanje potrebe da se uskoro organizira konferencija klubova liječenih alkoholičara, na kojoj bi se prikazao istraživački rad i vidjelo što se i kako radi. Zatvarajući ovaj sastanak, za uspomenu i znak pažnje gostima te vrlo vrijednoj domaćici skupa, vms Katarini Dodić iz Kluba "Opatija", uručeni su prigodni pokloni. Nakon svečanosti zatvaranja sastanka najavljeno je zajedničko druženje na ručku u Rijeci, u prostorijama Crvenog križa.
Damir Vodopivec, Klub "Poštar"