Alkohološki Glasnik - Novosti

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.10.04

Održan 1. sastanak klubova liječenih alkoholičara Alpe-Jadran

Klinika za psihijatriju, KB ˝Sestre milosrdnice˝, Zagreb u suradnji s Hrvatskim savezom klubova liječenih alkoholičara organizirala je 1. sastanak klubova liječenih alkoholičara regije Alpe-Jadran, 3. listopada 2004. godine u Opatiji. Tema sastanka bila je Transkulturalna alkohologija i klubovi liječenih alkoholičara. Nakon svečanog otvaranja i pozdravne riječi prof.dr.sc. Vlatka Thallera, sastanak je nastavila i dalje vodila prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber, koja je prikazala rad klubova liječenih alkoholičara tijekom posljednjih 40 godina. Slijedila su izvješća o radu klubova naših gostiju iz Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Hercegovačko-neretvanske županije te Makedonije.
Puno smo čuli o različitim problemima i rezultatima rada, što će nam svima koristiti. Posebno je dojmljiv broj klubova liječenih alkoholičara u Italiji, osobito sjevernoj, gdje se u većim gradovima nalazi i preko tri stotine (300) klubova. Poučan je i hvale vrijedan rad kolega iz Makedonije koji, po potrebi, nesebično provode i nekoliko sati razgovarajući s obiteljima i/ili pojedincima u nevolji. Bilo je još mnogo lijepih i korisnih primjera, posebno u diskusiji koja je slijedila nakon kratke stanke i druženja uz kavu.
Dinamici i plastičnosti izlaganja o radu klubova liječenih alkoholičara Hrvatske pridonijela je i elektronička prezentacija, kojom je prikazan rad klubova liječenih alkoholičara i HSKLA. Nadam se da je većini srce jače zakucalo kad su se prepoznali u nekom od priloga s godišnjih skupština, izleta, stručnih seminara, Alkohološke škole.
Nakon sastanka u Opatiji, krenuli smo u Rijeku gdje su domaćini, klubovi "Opatija" i "Matulji", organizirali ručak u prostorijama Crvenog križa. U skladu sa sugestijom naše predsjednice HSKLA, prim.mr.sc. Vesne Golik- Gruber i prema dogovoru članova i stručnih djelatnika klubova, Klub ˝Novi put˝ iz Slavonskog Broda i Klub ˝Stara Tkalča˝ iz Zagreba, organizirali smo bratimljenje klubova.
Uz himnu klubova liječenih alkoholičara te kratke pozdrave predsjednika i stručnih djelatnika obaju klubova, potpisana je Povelja bratimljenja, kojom smo potvrdili zajednički dogovor o novom putu ka promjeni životnog stila i zdravom životu bez alkohola. Vodile su nas zajedničke ideje i misao da smo zajedno jači. Nastojat ćemo to i ostvariti te rezultatima potaknuti i druge klubove na slično druženje i suradnju.
Rastali smo se ubrzo nakon zajedničkog ručka jer je mnoge još čekao dugi put do kuće. Oni koji su se vraćali autobusima nastavili su veselje uz pjesmu i nadu da ćemo se opet sresti na sličnim druženjima.

Za Klub ˝Stara Tkalča˝ Zagreb
Prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak,
stručni djelatnik