Alkohološki Glasnik - Novosti

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.10.04

Pozdravni govor - 5

Poštovani prijatelji,
uvaženi domaćini,


Zovem se Vladimir i dolazim vam s juga Balkana, iz Republike Makedonije. Najprije bih poželio uspjeh prvog sastanka klubova liječenih alkoholičara regije Alpe-Adrija i ugodno druženje. Posebna mi je čast i zadovoljstvo što sam danas sudionik ovog veličanstvenog skupa, koji će biti izuzetno koristan u dogradnji i edukaciji o ovisnosti od alkohola. Osobno me sve ovo impresionira i tjera me da i dalje učim i razvijam se radeći u klubovima liječenih alkoholičara. Inače, kod nas, u Makedoniji, klubovi liječenih alkoholičara ili ne rade ili se zatvaraju. Razlog je kaos u zdravstvu, tranzicija predugo traje, nema reformi i sve to doprinosi marginalizaciji alkohologije. Alkohološki timovi se raspadaju, mladi liječnici nisu zainteresirani za rad s alkoholičarima, nego biraju atraktivnija područja medicine, kolaps je neizbježan. Raspad je tih, s puno međuljudskih trauma. Od starih klubova u Makedoniji djeluju još samo tri, i to u Skopju. Rekao sam ? starih, jer je prije dvije godine, točnije 28. studenoga 2002. godine, u Skopju osnovana Udruga građana ? apstinenata za edukaciju, motivaciju, rehabilitaciju, resocijalizaciju i prevenciju ovisnosti o alkoholu, drogama, duhanu, tabletama i drugome "ZDRAV ŽIVOT", čiji sam predsjednik. Ova udruga u svojem Programu rada i strategiji djelovanja ima za cilj poticanje i otvaranje klubova liječenih alkoholičara u svakom makedonskom gradu i općini. Tijekom dvogodišnjeg rada, Udruga je otvorila tri kluba - jedan u Skopju, koji se zove "Prof. dr. Vladimir Hudolin" i koji uspješno radi u kontinuitetu već dvije godine, zatim Klub "Svetlina" u Velesu, koji radi točno godinu dana, i najmlađi klub u Kavadarcima. Aktualni su razgovori i dogovori u Makedonskoj Kamenici, Berovu, Negotinu, a u Tetovu i Kičevu će biti otvoreni multietnički klubovi liječenih alkoholičara. Naši koraci u pogledu otvaranja su spori jer smo usamljeni. Otvaranje i rad klubova osobno financiram, formiram timove za rad u klubovima, dajem stručnu literaturu, kao i programe i metode rada. Klubovi koje osnivam uz pomoć ostalih članova Udruge su na stabilnim temeljima, sa statutom i legitimno izabranim čelništvom. Klubovi imaju autonomnost, svoj žiro račun, pečat te kompetentne i stručne terapeute. Članovi klubova su iskreni ljudi koji bi željeli uspjeti u apstinenciji i održati je kao trajnu i profesionalnu. Uz veliku pomoć predivnih terapeuta utemeljio sam model pomoći aktivnim alkoholičarima u
motivaciji da prestanu zloupotrebljavati alkoholna pića. Osobno idem u obitelji koje imaju jednog ili više članova aktivnih alkoholičara, motiviram ih da idu na liječenje i da nam se priključe u klubu, gdje se obavlja rehabilitacija, odnosno produženo liječenje. Često se pojavljujem na televiziji, nacionalnoj ili lokalnoj, a poslije svakog nastupa se javlja puno članova obitelji koje imaju problem ? alkoholizam i traže od mene pomoć, koju redovito pružam na profesionalan način. Oni je prihvaćaju, nakon što im iskreno kažem da sam i sam bivši alkoholičar s 15 godina aktivne i profesionalne apstinencije. I tako se družimo u klubovima. Moj najveći uspjeh, ako se može tako reći, je postizanje apstinencije 32-godišnjeg gluhonijemog gospodina iz Velesa, s deset godina aktivnog staža zlouporabe alkohola. Uspio sam poslije nekoliko mjeseci edukacije i seansi za prekidanje uporabe alkoholnih pića. Uspjeli smo postići apstinenciju i evo ga u Klubu "Svetlina" ? Veles, već nekoliko mjeseci. U znak zahvalnosti, njegov je otac, inače uspješan poslovni čovjek s privatnim poduzećem "Jeftic" iz Velesa, postao sponzor kluba i financirao moj dolazak i sudjelovanje na ovom sastanku.
Budući da će se klubovi liječenih alkoholičara u Makedoniji širiti, nudim Vam suradnju s Vašim klubovima diljem lijepe Hrvatske. Tražim i nudim suradnju i bratimljenje naših klubova. Također pozivam i klubove drugih zemalja, sudionike ovog sastanka, da napravimo mrežu za razmjenu iskustava u radu klubova. Samo s komunikacijom i razmjenom iskustava, tehnika i mehanizama zaštite i samopomoći možemo sigurno održati trajnu i aktivnu apstinenciju, a samim tim i oporavak obitelji i promjenu ponašanja, kako alkoholičara tako i članova njihovih obitelji.

Kratak opis jednog sastanka kluba:

Sastanak počinje uvijek istog dana, u isto vrijeme. Prvih 15 minuta je namijenjeno stvaranju atmosfere za rad sastanka, popije se kava ili sok, okusi se poneki slatkiš, prepričaju se dogodovštine između dva sastanaka. Nakon toga prelazi se na tematski dio sastanka. Voditelj sastanka odabire temu iz ekonomije, sporta, politike, alkohologije ili svakodnevice. Nakon što voditelj, koji se posebno bira za svaki sastanak, iznese temu, svaki član debatira, verbalizira, replicira i otvara se konstruktivna rasprava o temi. To obično traje oko 45 minuta, a nakon toga se članovi obitelji i liječeni alkoholičari druže i dogovaraju oko posjete svojim obiteljima ili odlasku u kazalište, kino, na izlete.
Tematski dio može biti izveden i dovođenjem neke javne osobe u klub, s kojom se razgovara. Cijeli sastanak traje oko 90 minuta. Čitavo vrijeme terapeut kluba prati diskusiju i u slučaju problema, uskače u raspravu i tako rješava problem. Terapeut kluba je diplomirani socijalni radnik ili višegodišnji apstinent. Terapeut je model za identifikaciju liječenih alkoholičara i on ne treba prezentirati svoj intelekt ili govorničku sposobnost, nego tražiti način da se približi svakom članu kluba i čuje kako oni razmišljaju, kao i da pronađe put do njihovih srca, kako bi mu liječeni alkoholičari otvorili svoju dušu, a ne da ga mrze ili preziru.
Eto, tako rade novi klubovi u Makedoniji, što nije slučaj i sa starim klubovima, koji nemaju nikakvu dodirnu točku s našim klubovima. Oni sve više nalikuju socijalnim klubovima.
Rad naših klubova i Udruge bit će još istaknutiji u sljedećem razdoblju. Do sada smo imali stotinjak predavanja i tribina s ciljem edukacije pučanstva o ovisnosti o alkoholu. Realizirali smo dvije TV emisije u trajanju od 25 minuta o edukaciji, prevenciji i liječenju alkoholičara. Projekt, koji je podržao Savjet za radiodifuziju, financirala je Vlada R. Makedonije. Ove TV emisije trebaju emitirati sve lokalne televizije širom Makedonije, kako bi se promijenio društveni stav o alkoholizmu. Provodi se projekt KLA "Svetlina " ? Veles, za edukaciju mladih u gimnaziji "Kočo Racin", kojeg financira fondacija Otvoreno društvo, iza koje stoji gospodin Soros. Pred realizacijom je i projekt za koji od Ministarstva za kulturu očekujemo odgovor ovih dana. Radi se o monodrami "Otvori oči i slušaj", koja govori o alkohološkim zabludama i predrasudama. Ovom monodramom bismo trebali obići cijelu Makedoniju, kako bismo smanjili letargiju društva i vlasti kad je alkoholizam u pitanju. Imamo mnogo ideja i volje za njihovo ostvarenje, ali nemamo podrške relevantnih institucija. Imamo strategiju i sigurni smo u uspjeh. Veleposlanstvo R. Hrvatske u Skopju je naš veliki prijatelj i sretni smo što je naša suradnja u usponu. Gospodin Robert Bogešić, tajnik veleposlanstva Hrvatske u Makedoniji, osobito nam je drag prijatelj. Biti danas u Opatiji je poseban osjećaj. Liječeni alkoholičari to zaslužuju. Njihovo dostojanstvo je od primarnog značaja, a ne zvati alkoholičare samo na prezentaciju neke knjige o alkoholizmu nekog profesora - zgrabiti novac, a alkoholičara ostaviti da i dalje pati. Tako u Makedoniji više ne može biti. Europsku povelju o alkoholu treba pažljivo pročitati i sprovesti je u cijelosti. Godina 1995., kad je u Parizu donesena povelja, nije toliko daleko da se zaboravi što u njoj piše.
Na kraju, budite pozdravljeni, svi živite zdravo, bez ovisnosti. Mi, liječeni alkoholičari, znamo da je tako najbolje.
Doviđenja do sljedećeg druženja! Zašto ne u Makedoniji? Molim Vas, dođite nam svi!

Vladimir Panzov,
predsjednik Udruge "Zdrav život" Skopje
E ? mail : vladimir_panzov @ hotmail.com