Alkohološki Glasnik - Novosti

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.10.04

Pozdravni govor - 4

Poštovani,

U nekoliko uvodnih riječi bih se najprije želio ukratko predstaviti. Liječeni sam alkoholičar. Apstiniram već 16 godina. Moj put liječenja počeo je odlukom za liječenje ovisnosti o alkoholu i nastavio se bolničkim liječenjem u Psihijatrijskoj bolnici u Ljubljani, na Odjelu za liječenje ovisnosti o alkoholu, na adresi Poljanski nasip.

Potom sam se uključio u klub koji sam sve ove godine redovito posjećivao i koji posjećujem i danas. Svoj novi put sam shvatio vrlo ozbiljno, iako mi na početku nije bilo lako, kao što nije bilo lako nikom od vas. U tom sam se razdoblju neprestano obrazovao, pohađao seminare, predavanja, gradio svoju ličnost. Zbog toga danas svoju ovisnost gledam drugim očima, znam i mogu obrazložiti procese koji su se odvijali u meni dok sam bio ovisan, čak malo drukčije nego netko tko je problem upoznao samo kroz teoriju. Moja su se iskustva stoga često pokazala korisnim i primjenjivim u radu s ljudima, liječenim alkoholičarima, budući da u Društvu ?Žarek upanja? radim kao laički terapeut.
Današnja konferencija namijenjena je klubovima liječenih alkoholičara, stoga ću nekoliko riječi posvetiti liječenju ovisnosti o alkoholu i djelovanju klubova liječenih alkoholičara u Sloveniji.
U svakoj slovenskoj regiji je psihijatrijska bolnica u sklopu koje djeluju odjeli za liječenje ovisnosti o alkoholu, i to u Ljubljani, Vojniku, Mariboru, Ormožu, Idriji i Begunjama.
U svim mjestima u Sloveniji djeluju klubovi liječenih alkoholičara koji su predstavljaju značajni za nastavak liječenja ovisnosti. Ali, toga su mnogi, koji se odluče za bolničko liječenje, premalo svjesni i zato se ubrzo vrate na stari put. Mnogi u svom radu slijede načela koja su prije više godina utemeljili prof. dr. Vladimir Hudolin i kasnije njegova supruga, prof. dr. Višnja Hudolin.
U Sloveniji je prije mnogo godina djelovao Savez klubova liječenih alkoholičara koji je prestao raditi. Mnogo nam je značajnije neformalno povezivanje među klubovima. Radi toga se svake godine organiziraju ovi regijski susreti:
- susret klubova notranjske i primorske regije u lipnju,
- susret štajerskih klubova u rujnu,
- susret gorenjskih klubova u svibnju.
Samo dolenjski klubovi ne organiziraju zajednički redoviti godišnji susret.
Posebno je značajno što pojedine skupine imaju klub, zdravu jezgru koju omogućuje dobar rad, uspješnu apstinenciju pacijenata, uspješnu rehabilitaciju i resocijalizaciju pacijenata i članova obitelji.
Sve više zamjećujem da se ljudi nerado odlučuju za bolničko liječenje jer se boje osobne obilježenosti. Međutim, žele se uključiti u skupinu, odnosno klub. Stoga u Sloveniji sve više skupina nudi i početno liječenje ovisnosti, samo ako ovisnik još nema tjelesna zdravstvena oštećenja uslijed prekomjernoga pijenja alkohola. Ako takvo liječenje nije uspješno, u smislu da ovisnik učini više recidiva za redom, takvoga člana, odnosno pacijenta, upućujemo na bolničko liječenje. Uza sve to, vrlo je značajno da se pogled na recidiv i
postupanje u takvim situacijama s vremenom jako promijenilo. Danas recidiv ne znači kraj, katastrofu, već ozbiljno upozorenje. Mnogima čak treba jedan recidiv da se konačno odluče za promjenu načina života. Stoga i sam na početku to jasno kažem svojim članovima, budući da prikrivanje recidiva vodi natrag u ovisnost.
U sklopu Društva ?Žarek upanja? djeluju tri skupine. Moj način rada s ljudima temelji se
na tome da skupina ima zdravu jezgru i da članovi osjećaju pripadnost klubu. To nam zasad uspijeva. Naš je rad vrlo dinamičan. Vodimo brigu o tome da se naši članovi druže i na druge načine, a ne samo u skupini, jer drugi oblici druženja znače novo iskustvo, poznanstvo i spoznavanje novoga načina življenja iz druge perspektive. Zato svake godine sudjelujemo u susretima koje organiziraju drugi klubovi, kao što su općinski zborovi. Za svoje članove organiziramo jednodnevne obrazovne izlete, predavanja, pohode u planine, posjete kulturnim priredbama.
Moj društveni rad nije povezan samo s klubovima. Meni je iznimno značajno i preventivno djelovanje. Provodim program ?Korak u pravome smjeru?, ("Korak v pravo smer") po osnovnim školama i učenicima osnovnih škola preko svoga životnog iskustva pokušavam prikazati sve opasnosti koje sa sobom nose ovisnosti te ih potičem na odluku o zdravom načinu življenja bez ikakve omame. Alkohola, cigareta, droga?
Na kraju bih se zahvalio na vašemu pozivu i poželio bih vam puno uspjeha u vašemu budućem radu, a svim pacijentima uspješnu apstinenciju i ubuduće.

Mijo Levačič, liječeni alkoholičar, projektni voditelj
Društvo "Žarek upanja", Kamniška 25, 1000 Ljubljana
zarekup@volja.net ; http://users.volja.net/zarekup