Alkohološki Glasnik - Novosti

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.10.04

Osvrt iz Kluba "Susedgrad"

Dozvolite mi da se, kao sudionik 2. konferencije o alkoholizmu i drugim ovisnostima (održanom ovih dana u Opatiji), osvrnem na raznovrsna izlaganja i teme koje se bave problematikom ovisnosti isključivo sa znanstveno-stručne strane, tretirajući alkoholizam i narkomaniju kao bolest, odnosno posljedicu određenog stila života i sklonosti pojedinca ili grupe. Uzroci su u sklonostima, iz kojih proizlaze navike koje se s vremenom, u određenim okolnostima, pretvaraju u bolest s brojnim posljedicama. Razlika između istoka i zapada je u polaznoj točki, u odnosu prema problemu ovisnosti - jedni su skloniji baviti se uzrokom, drugi posljedicom. Potpuno je nevažno s koje točke se kreće- to su samo različiti putovi koji vode prema istom cilju, odnosno rješenju problema.
Teme i izlaganja koje sam slušao, pokazuju da se cijeli niz mlađih stručnjaka bavi problematikom ovisnosti na nove i zanimljive načine.
Briga za ljude se očituje i na socijalno- edukativnoj razini. Moje je mišljenje da treba raditi na prevenciji kroz ranu edukaciju i masovne medije ("Bolje spriječiti nego liječiti"). Zamjerke organizaciji Konferencije odnose se na preobilan program i prekratko vrijeme izlaganja. To je doprinijelo stenografskom, šturom iznošenju natuknica vezanih uz određenu temu, i nemogućnosti detaljnijeg razlaganja, odnosno rasprave. Siguran sam da će biti i vremena i mjesta da se svaka od tih tema detaljno proradi i raspravi, bilo kroz javne tribine, bilo kroz organizirane skupove, odnosno radionice. U neslužbenim razgovorima s nekim od naših eminentnih stručnjaka na području ovisnosti, uočio sam i zanimanje za neformalne pristupe, problemu ovisnosti i njihovo uvažavanje, što svakako veseli i vodi u bolji život ovog našeg demokratskog svijeta, u kojem će Čovjek (kako to gordo zvuči!) zauzeti prioritetno mjesto, koje mu i pripada.

Mladen Topolovec, Klub "Susedgrad"