Alkoholoski Glasnik
Up Back Next

RAZUM BEZ SAVJESTI (XI. DIO)

Iv Ivondas

Dragi čitatelji Alkohološkog glasnika!

Postoji jedna pjesma koja na osmišljen način opisuje početak i svršetak života, a glasi: "Sve ima kraj: i strast i ljubav i život taj!" Zadnji stih ove pjesme nije se ispunio u mom životu. Zahvaljujući prim. dr. Darku Breitenfeldu, mr. sc. dr. Vesni Golik-Gruber, te Štefaniji Matić, koji su me hrabrili i posjećivali u najtežim trenutcima mog života, uzrokovanim dvjema teškim operacijama karcinoma. Posebna zahvala kirurgu prof. dr. Ognjenu Krausu, koji mi nije potpisao putovnicu za nebo, već za novi život na ovoj zemlji i koji mi je omogućio da napišem XI. kolumnu Razum bez savjesti.

Dragi moji heroji apstinenti, koji se nalazite i djelujete unutar klubova liječenih alkoholičara! Upravo ste mi vi došli u misli između već spomenutih operacija. Sjećanje na vas osnažilo me u borbi za život, jer sam shvatio da sam vam potreban jednako kao i vi meni. Sjetio sam se svih predivnih skupova koje smo zajedno proživjeli. Sjetite se našeg skupa u kino dvorani Doma umirovljenika "Trnje" u povodu 1. travnja 2000., Dana klubova liječenih alkoholičara Hrvatske, te 31. 5. 2000. g., supervizijskog sastanka Udruge Maksimir uz, moram pripomenuti, topli burek. U posebno lijepom sjećanju ostalo mi je druženje u dvorani zgrade INE, u Šubićevoj ulici, održano u povodu Osnivačke skupštine Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, te raznih drugih skupova koje je organizirao prim. dr. Marinić. Moram priznati da su me sjećanja na ta druženja podigla iz jednog čudnog stanja i dala mi snažnu volju za život. Zato, čuvajte i njegujte klubove liječenih alkoholičara kao zjenicu oka svoga. No, ostavimo emocije na stranu i krenimo dalje na rad po načelu: što radi ljevica, neka ne zna desnica.

Dragi i voljeni apstinenti od raznih ovisnosti! 

Krećem se i družim s vama već pune dvije godine i slušam razne problematike o umjerenom pijenju alkoholnog vina, piva… Postoji već na desetke verzija (objašnjenja) o umjerenom pijenju alkohola, kojim se želi zavesti narode ovog planeta da se može piti umjereno alkoholno vino… Dakle, kako definirati umjereno pijenje alkoholnih pića s aspekta znanost, etike, morala, teologije te Biblije?

Jedan od najmudrijih kraljeva u povijesti našeg svijeta, kralj Salomon, koji je napisao više od 1000 mudrih poruka svijetu koji ih premalo koristi, definirao je i riješio problematiku povremenog, umjerenog i kroničnog pijenja alkoholnih pića još prije 3000 godina. Ta definicija zapisana je u Bibliji u Izrekama, 23. poglavlju, 31. i 32. stihu:

1. Ne gledaj na vino kad rujno iskri,
2. kad se u čaši svjetlucavo preljeva:
3. pije se glatko,
4. a na kraju ujeda kao zmija i žaca, kao guja ljutica.

Ta je misao izrečena pod utjecajem Svetog Duha. Drugim riječima, želiš li da ne postaneš povremeni – umjereni, i na kraju, kronični alkoholičar, nemoj ni gledati (!) alkoholno vino kao rujno iskri i svjetlucavo se prelijeva u čaši, a kamoli piti! Što znači "pije se glatko, a na koncu ujeda kao zmija i žaca, kao guja ljutica"? Želiš li da te ne snađe ni jedna od posljedica pijenja alkoholnih pića, nemoj ih piti glatko. To znači apstiniraj od alkohola od rođenja do smrti. A želiš li da te snađu sve posljedice od pijenja alkohola, koje obznanjuju škole za oslobađanje od alkohola, onda pij.

Posljedice su poznate:

1. alkoholna priviđenja
2. delirijum tremens
3. alkoholna ljubomora
4. alkoholna depresija…

Još bismo mogli nabrojiti stotinu negativnih ponašanja i raznih alkoholnih bolesti. Ljubazni moji apstinenti, to su posljedice. Pije se glatko, a na kraju ujeda kao zmija i žaca kao guja ljutica.

U sljedećim kolumnama definirat ćemo sve poruke o alkoholu što se spominju u Svetome pismu, koje su nadahnute Svetim Duhom preko proroka i svih novozavjetnih apostola. Isto tako opisat ćemo poruke iz Svetog pisma pisaca koji nisu pisali pod nadahnućem Svetoga Duha i zaveli su cijeli današnji svijet u problem alkoholizma. 

Kad usporedimo sve te poruke, tada ćemo dobiti cjelovitu sliku o tome da je Bog sa svojim Svetim Duhom i Isusom Kristom na strani Svjetske zdravstvene organizacije i svih institucija i bolnica koje educiraju o štetnosti alkohola po um i tijelo. Isto tako Sveto pismo je na strani svih klubova liječenih alkoholičara diljem svijeta. Ponavljam zato: čuvajmo klubove liječenih alkoholičara kao zjenicu oka svojeg.

Srdačan pozdrav i mnogo zdravlja.
Vaš Iv Ivondas 

Top

Top
| Naslovnica | Sadržaj | Bolesti ovisnosti | Stop Pušenju! | Poveznice |
Copyright © 1997-2001
Webmaster&Design: Moravek


moravek.org