Up Back Next

RAZUM BEZ SAVJESTI (VIII. DIO)

Vaš Iv Ivondes   

Cijenjeni, prisjetimo se 7. kolumne (Razum bez savjesti) gdje smo opisali pojedine odlomke higijenskog zakona, a koji je opisan u Bibliji - Ponovljeni zakon 23, 13. 14.

Danas ćemo opisati, kao i u sljedećoj kolumni Alkohološkog glasnika, zakon o prehrani. Prvo: kako su i na koji način Izraelci, a danas Adventisti sedmog dana upotrebljavali grožđe i njegove prerađevine? Samo grožđe i suhe grožđice (rozine, cvebe) služile su kao hrana uz pogačice bez kvasca (okušajte). 

Iz grožđanog soka radili su bezalkoholno vino, sokove, sirupe i to su upotrebljavali kao dodatnu hranu (specijalitet). Međutim, pravili su i alkoholno vino i žestoka pića, ali to je služilo kao lijek. 

Na primjer za dezinficiranje rana, liječenje nekih bolesti koje su samo oni poznavali, poput pomanjkanja kiseline u želucu i tome slično. Alkohol se pio na kapi po receptu pomiješan s vodom ili nekim čajevima. 

Alkoholno vino nazivali su tiroš, žestoka pića šiker, bezalkoholno vino jain, sok od grožđa ili sirup šira. Zato je apostol Pavao pisao mladom starješini Crkve Timoteju, što je opisano u Bibliji u 1. poslanici Timoteju 5, 23. "U buduće ne pij samo vode, vec uzimaj pomalo vina zbog želuca i svojih čestih bolesti.", naravno po receptu koji su oni poznavali (kap po kap). Danas to više nije potrebno kada imamo vrlo kvalitetne lijekove za te bolesti. Zato apstinenti od alkohola mogu biti sretni i zahvalni medicini, a umjereni i kronični alkoholičari, kao i svećenici, moraju konačno shvatiti da se, ako doista ne mogu bez alkohola, on pije kap po kap. 

Drugi događaj opisan u Bibliji nalazi se u Evanđelju po Luki (LK10, 30-34). Isus odgovori: "Neki čovjek, silazeći iz Jeruzalema u Jerihon, zapade među razbojnike, koji ga svuku i još k tomu izrane, ostave napol mrtva pa odu. 

Slučajno je istim putem silazio neki svećenik pa kad ga opazi, zaobiđe ga i prođe. A tako i neki levit kad prođe tu i kad ga opazi, zaobiđe ga i prođe. Neki putnik Samarijanac dođe blizu njega pa kad ga vidje, sažali se. Pristupi mu, opra mu rane uljem i vinom i zavi ih." Mislim da nam je ova priča jasna kad je riječ o dezinfekciji vinom.   

Top
Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org