Up Back Next

RAZUM BEZ SAVJESTI II dio

Vaš Iv Ivondes   

 

Dosta, gospodine! Stalno slušam mudrosti starih glava.Mi mladi tražimo samo jedan odgovor! Odgovorite nam na ovu priču!

Izgradili ste industriju duhana, alkoholnih pića, kofeina...Tko će svijet osloboditi alkoholizma, narkotika, duhana, kofeina i industrije smrti koja ih proizvodi?

Naravno, vi, mladići, u zajednici sa sijedim glavama. A evo i zašto.

Stare sijede glave su mnogo postigle, i to prvi puta u povijesti ovog planeta. Prvo u međunarodnoj klasifikaciji bolesti preko Svjetske zdravstvene organizacije, proglasili su alkoholizam kao bolest pod šifrom F-l0.2, a pušenje duhana kao ovisnost s psihičkim poremećajem pod šifrom F l7. Doneseni su mnogi zakoni u sprječavanju promidžbe tih ovisnosti. Čovjek je postigao mnogo znanstvenih dostignuća na području medicine, sociologije, psihologije, psihijatrije primijenjene umjetnosti i slično.

Dragi mladiću, postoje dvije skupine sijedih glava. Jedna stvara u našem umu pakao a druga pokušava stvoriti raj. Pa, sada, birajte u toj borbi koju ćete skupinu izabrati.

Naš um je sam svoj svijet i on u sebi može od pakla stvoriti raj, a od raja pakao.

Od raspeća Isusa Krista do početka 19. stoljeća taj naš um osmislio je čudne stvari, od robovlasničkog sustava do komunizma, od nacionalnih ratova do seljačkih buna. Na području kršćanstva križarske ratove, inkviziciju, sa strašnim posljedicama što su odvojile ljude od Boga i osmislile materijalizam, komunizam, marksizam i razna bezboštva.

Od svih tih strahota, moj mladiću, stare sijede glave su vas zaštitile u ovo današnje vrijeme.

No, zaboravimo što je taj naš um osmislio u proteklih 19. stoljeća, jer to ne rješava probleme današnjeg društva.Krenimo rješavati te probleme: mi nemamo pravo nikoga osuđivati za izgrađene tvornice alkohola, cigareta, kofeina, kako vi kažete, tvornica smrti. Niti za naviku pušenja i pijenja alkohola ne osuđujemo nikoga, ni liječnike, ni psihologe, ni psihijatre, sociologe, pravnike, suce, svećenike, političtare, niti bilo koju državnu instituciju.

Zašto?

Svi smo skupa pali u profinjenu zamku raznih ovisnosti i izgradnju tvornica smrti. Društvena obveza je informirati i educirati o štetnosti pušenja i alkoholne ovisnosti, sve naprijed spomenute i nespomenute skupine ljudi, te usmjeriti da postanu apstinenti i reorganizatori tvornica smrti u tvornice zdrave hrane i pića.

Zdrava hrana i zdrava pića su lijek za tijelo i dušu (psihu), a ne kemija.

Vjerujete li vi, mladiću, da su u prošlim stoljećima pa sve do polovine 20 stoljeća ljudi prolazili svojevrsne škole , te tako postali ministri raznih resora, predsjednici država, carevi i kraljevi, svećenici i liječnici, suci i pravnici. Vjerujete li da su u pijenju alkohola i upotrebi duhana i kave bili krivo usmjeravani?

Međutim, moramo postati svjesni da postoje rješenja. Naš razgovor-dijalog nastaviti ćemo u narednom broju.

Top