Up Back Next

ZLOUPORABA ALKOHOLA U JAPANU

(The Globe Magazine, International alcohol and drug problems)

Dr. E. N. Gruber   

 

Japanska vlada je zabrinuta zbog velikog porasta troškova zdravstvene zaštite i ekonomskih troškova koje nosi pretjerana konzumacija alkohola. U usporedbi s 1970. godinom, Ministarstvo zdravstva je objavilo porast konzumacije alkohola, uz napomenu da se potrošnja alkohola po osobi približila potrošnji u Sjedinjenim Američkim Državama. Razlog velikoj zabrinutosti vlade u Japanu leži u činjenici da gotovo polovica svih Japanaca ima urođeni metabolički nedostatak enzima za razgradnju alkoholnih spojeva u organizmu, te sukladno toj činjenici i teža i češća oštećenja jetre.

Ekonomski troškovi su veliki. Mjereno prema djelotvornosti rada, bolovanjima, nesrećama na radu te izostancima s posla, troškovi se penju na 60 bilijuna dolara godišnje, po procjeni Ministarstva zdravstva. Oko 17 posto hospitalizacija povezano je s alkoholizmom i problemima vezanim uz alkoholizam.

Prof. dr. Hideo Hosaki na tokijskom Keio sveučilištu smatra da "Japan zauzima izrazito, čak ekstremno nezainteresiran i popustljiv stav prema pijenju alkohola." Kupovina piva u limenci je toliko lagana kao i ubacivanje novčića u automate za prodaju sokova, kojih ima u izobilju diljem zemlje. "Problem svakodnevnog prekomjernog pijenja alkohola je tek nedavno prepoznat kao problem" - navodi Tsukasa Mizusawa, glasnogovornik ASK-a, organizacije građana svjesnih problema vezanih uz alkohol (citizen awarness group). I dok se privatne klinike i Anonimni alkoholičari polako uvlače u društvo, alkoholizam se ne dijagnosticira sve dok pijenje ne postane sveopći mentalni poremećaj ili bolest, pogubna za život. Većina liječnika, po mišljenu profesora Hosakija, potpuno ignoriraju problem alkoholizma te ne uviđaju njegovu povezanost s problemima u obitelji i društvu.

Uobičajeno liječenje alkoholne ovisnosti u Japanu je zatvaranje alkoholičara na dugotrajni boravak u duševne bolnice.

Izbjegavanje alkohola smatra se asocijalnim ponašanjem, jer piće igra važnu ulogu u formiranju poslovnih veza u japanskom društvu. Svakog travnja, naime, novi namještenici podvrgavaju se ritualu pijenja pića na zabavama priređenima njima u čast, na kojima se uobičajeni hijerarhijski položaji, status u tvrtki ili nadređenost gube, te namještenici imaju pravo javno kritizirati svoje šefove. Na takvim zabavama priređuju se natjecanja u količini i brzini pijenja alkohola, a odbijanje sudjelovanja smatra se uvredom. Istodobno novine i ostali mediji populariziraju alkohol i napijanja kao model popularnog ponašanja. Kad je nedavno filmska zvijezda Shintaro Katsu zapalio cigaretu i iskapio pivo na novinarskoj konferenciji sazvanoj u svezi s njegovim rakom grla, novinari su taj čin dočekali burnim pljeskom. Samo mjesec dana poslije Katsu je bio mrtav.

Primijećeno je, također i pojačano pijenje kod žena i maloljetnika. Tome pridonose i mnoge nove vrste piva, jedna nazivom "First Lady"- prva žena, izravno potiče alkoholizam žena.

Najzastupljenije pijenje alkohola u Japanu je pijenje piva. Reklame za američke vrste piva, koje se nikada ne bi smjele pojaviti na američkoj televiziji, u Japanu su dopuštene. U novije vrijeme, američka piva "Buddy"- prijatelj, sve je popularnija zbog niske cijene a visokog postotka alkohola.

Vino, osim uz obroke, nikada do sada nije u Japanu bilo naročito popularno. U zadnje vrijeme primijećen je porast prodaje. Dijelom se objašnjenje nalazi u seriji emisija Fuji Televizije "Saznajemo za Vas" u kojoj se naglašavala djelotvornost crnog vina na zdravlje, posebno kardiovaskularne bolesti.

  

Top
 Copyright  1997, 2000   
 Webmaster&Design:
moravek.org
info@moravek.org