Up Back Next

RAZUM BEZ SAVJESTI III. DIO

Vaš Iv Ivondes   

 

Devet stotina godina prije Isusa Krista izraelski kralj Salomon je rekao, a opisano je u Bibliji u Mudrim izrekama 1, 20-33: "Mudrost glasno uzvikuje na ulici, na trgovima diže svoj glas; propovijeda po bučnim uglovima, na otvorenim gradskim vratima govori svoje riječi: Dokle ćete vi ljubiti glupost, i dokle će podsmjevačima biti milo podsmijevanje (ironiziranje), i dokle će neznanje mrziti znanje?

Poslušajte moju opomenu! Gle, svoj duh pred vas izlijevam, hoću vas poučiti svojim riječima. Koliko sam vas zvala, a vi ste odbijali; pružala sam ruku, ali je nitko ne opazi. Nego ste odbacili svaki moj savjet i niste poslušali moje opomene; rugat ću se kad vas obuzme tjeskoba: kad navali na vas strah kao nevrijeme i zgrabi vas propast kao vihor, kad navali na vas nevolja i muka. Tada će me zvati, ali se ja neću odazvati; tražit će me, ali me neće naći. Jer su mrzili spoznaju i nisu izabrali Gospodnjeg straha, (a to znači poštivati Boga stvoritelja neba i zemlje) niti su poslušali moj savjet, nego su prezreli svaku moju opomenu. Zato će jesti plod svojega vladanja i nasititi se vlastitih savjeta. Jer glupe će ubiti njihovo odbijanje, a nemar će upropastiti bezumne. A tko sluša mene, bezbrižan ostaje i spokojno živi bez straha oda zla."

U današnje vrijeme iznašamo tu poruku na sljedeći način. Mudrost, ali i nerazumnost na trgovima diže svoj glas. Preko novina, raznih glasnika, radiopostaja, televizije, interneta, Biblije i svih mogućih tehničkih dostignuća.

Samo je vrlo malen broj sluša i primjenjuje. Na otvorenim gradskim vratima govori svoje riječi, a to znači: po saborima, znanstvenim skupovima... Mudrost uzvikuje, duhovne krize u koju je zapala naša civilizacija. Poštovani, zato treba učiti kako da podnesemo istinsku patnju, to jest duševnu bol, ali bez alkohola, cigareta, kofeina, heroina i kokaina... Bez liječenja (kroz učenje) ljudski duh zakržlja. Izbjegavanje učenja kako riješiti probleme i emocionalne patnje vodi nas u svekoliku ovisnost i duševna oboljenja. Problemi prizivaju našu hrabrost i mudrost. Naš mentalni i duhovni rast valja zahvaliti jedino životnim problemima, možda neshvatljivo, ali istinito.

Najveći neprijatelj čovjeka je samoća koja nanosi tešku duševnu bol! Samoća izaziva ovisnost za ženom, mužem, djecom, prijateljem, klubom... Ako to ne zadovoljimo na pravilan način, tada čovjek bez obzira na spol i godine života odlazi u poznate krajnosti: Konzumacije alkohola, pušenja, kofein, heroin...

Prvo moramo svijet i čovječanstvo spasiti od nas samih. Pogledajmo najprije u sebe i oko sebe. Što se to zbiva s našim osjetilima, mirisom, okusom, vidnom i slušnom percepcijom (unošenjem). Mudrost kaže da se bez obavijesti što ih primamo preko osjetila naš mozak (um) dezorganizira. To znači da savjest više ne kontrolira naš razum. Što je to razum? Definicija glasi: sposobnost pravilnog razmišljanja. A što je savjest? To je pokretačka sila razuma, unutarnja sposobnost koja prosuđuje moralnu ispravnost misli, riječi i djela, neovisno o našim željama i naklonostima.

Po našim djelima koja činimo prema prirodnim ljepotama planeta Zemlje a naročito našem tijelu, vidimo i osjećamo da su sva ta fenomenalna osjetila u našem mozgu (umu) u jednom kaotično čudnom stanju.

Zato su nam u ovom našem tako bolesnom vremenu potrebni terapeuti, suci, pravnici, ministri, liječnici, pedagozi... Umjetnici u svojem zanatu, stručnjaci sa srcem i razumom, a ne učenici koji propovijedaju tehnike kojima ih je škola naučila, te s cigaretom, alkoholom, i kavom u ruci.

Riješenja postoje. Naš razgovor - dijalog nastavit ćemo u idućem broju.

 

Top