Up Back Next

RAZUM BEZ SAVJESTI - IV. DIO

Vaš Iv Ivondes   

 

Poštovani mladiću, zbunjeni ste postupcima sijedih glava! Sude vam oni koji su ovisnici o kofeinu, cigaretama, alkoholu... Zatvara vas policija zbog upotrebe droge a sami nisu svjesni svoje ovisnosti o kofeinu, cigaretama, možda alkoholu.

Američke zdravstvene vlasti proglasile su duhan drogom koja izaziva ovisnost sličnu heroinu ili kokainu.

Godine 1992. duhan je u Sjedinjenim Američkim Državama prvi put proglašen drogom.

Zbunjeni ste što vas liječe liječnici ovisnici o kofeinu (kava), nikotinu i alkoholu? A naročito psiholog s cigaretom i kavom u ruci koji je "specijalist u psihologiji, čovjek koji dobro poznaje ljude, njihove karaktere i doživljaje".

Kazali ste mi da vas posebno začuđuje kada vidite psihijatra s istim sredstvima ovisnosti u ruci. Koji je liječnik stručnjak u psihijatriji, čovjek koji liječi duševne bolesti čovjeka te nas poučava da je jedino zdrav duh u zdravom tijelu. Da duševno zdrave osobe ne posežu za ovisnostima kao što su: cigarete, kava alkohol, droge... Objasnili ste mi da ste dobro upamtili posljedice od kave, alkohola, a naročito od pušenja cigareta i to ste mi nabrojali.

Posjetili ste me kada smo raspravljali definiciju umora, što je to umor, pa smo kazali da je to znak za uzbunu - crveno svijetlo za tijelo i dušu - poziv za odmor tijela i duše - poziv na odmor i san. Umornima se umijesto poziva na odmor upućuje poziv: nadvladaj svoj umor. Biti umoran danas je luksuz koji si ne možemo priuštiti. Kolektivna nesvjesna preporuka je nadvladaj svoj umor kavom koja otklanja umor, pospanost, osjećaj gladi, povećava pažnju, koncentraciju, mišićni rad. Posljedice: nesanica, tjeskoba, strah, mučnina, gastritis i na koncu teška ovisnost. Vjerujem da ste shvatili da svaki oblik ovisnosti nije problem samo u Republici Hrvatskoj, već je to problem svih naroda koji žive na planetu Zemlji.

Poštovani mladiću, zadatak je stoga, svih osoba koji mogu utjecati na javno mnijenje i pojedinca da počnu rješavati tu zamršenu problematiku, ovisnosti o cigaretama, alkoholu i kavi. Posebno sam obradovan u svojoj duši što su moja predavanja o alkoholu, kavi, pušenju imala utjecaj na vas i vaše kolege. Nadamo se da ćete se i vi priključiti institucijama koje se bore protiv tih ovisnosti.

U Alkohološkom glasniku, godina VI, broj 3 (61) od ožujka 2000. pod naslovom "Razum bez savjesti" objasnio sam razloge zašto nemamo pravo nikoga osuđivati za ovisnost o kavi, alkoholu i pušenju.