Up Back Next

Iz Klubova

CRTICE S OSNIVAČKE SKUPŠTINE KLUBA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA HRVATSKA KOSTAJNICA

  

Dana 1. travnja 2000. godine u Hrvatskoj Kostajnici održana je središnja proslava Dana klubova liječenih alkoholičara i osnovan prvi klub na području od posebne državne skrbi - Klub liječenih alkoholičara Kostajnica. Proslavi su nazočili brojni ugledni stručnjaci s područja alkohologije i društveno-politički djelatnici, te predstavnici mnogih klubova, od Đakova do Međimurja i Splita, dajući na taj način punu podršku Kostajničanima. Više od 350 sudionika svečano je dočekala limena glazba i mažoretkinje. Organizaciju je uspješno predvodio Milan Godić.

Od alkohologa možemo istaknuti prim.dr. Darka Breitenfelda, prim.dr. Svjetlanu Pintarić, prim.dr. Željka Marinića, mr.sc.dr.Vesnu Golik-Gruber, dr. Danijelu Bundalo, dr. Antu Oreškovića, a od društvenopolitičkih djelatnika Snježanu Bigu-Friganović, zastupnicu u Hrvatskom državnom saboru i Davora Govorčinovića, gradonačelnika Hrvatske Kostajnice.

Bolje od izvješća govore dojmovi prisutnih.

Prim. dr. Željko Marinić, šef Odjela za alkoholizam Psihijatrijske bolnice Jankomir

Mislim da dijelim i Vaše mišljenje, jer već dugo nismo imali tako lijepu - osnivačku skupštinu, tako brojnu po zastupljenosti svih klubova naše Republike.

To samo govori o potrebi i o mogućnostima da i na drugim područjima od posebne državne skrbi krenemo u ovakve akcije, i ne samo svojom nazočnošću i brojnošću nego da i svojim radom pridonesemo da se osnuju klubovi i u Kninu te u drugim mjestima.

Milan Mićo Godić, pokretač i organizator osnivanja Kluba liječenih alkoholičara u Hrvatskoj Kostajnici

Moji su dojmovi vrlo dobri. Presretan sam. Vidjeli ste sve te ljude iz cijele Lijepe naše, da su se odazvali, da su sudjelovali u osnivanju našeg Kluba i da su dali svoj prilog obilježavanju Dana klubova liječenih alkoholičara Hrvatske. Drago nam je da se pridružio i naš Alkohološki glasnik s glavnom urednicom mr. sc. dr. Vesnom Golik-Gruber, na što sam posebno ponosan. Hvala svim suradnicima, svim klubovima, Zagrebačkoj zajednici klubova, kao i svim klubovima iz Hrvatske koji su pridonijeli tomu da se danas možemo ovako lijepo družiti. Još jednom, hvala svima.

Davor Govorčinović, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice

Moji dojmovi su izvanredni. Prije svega, toliki klubovi iz cijele Hrvatske, a posebno mi je drago što su došli prijatelji iz vrlo udaljenih krajeva Hrvatske, iz Splita, Đakova, Čakovca, Kutine da i na taj način pruže podršku našim ljudima - građanima, koji osnivaju svoj klub. Pozivam sve građane da dođu u Hrvatsku Kostajnicu, da vide naš grad i na taj način pruže potporu.

Jelena Bakić, predsjednica Kluba liječenih alkoholičara Hrvatska Kostajnica

Zadivljena sam odazivom. Zaista nisam očekivala toliko poznatih ljudi, toliko krasnih izjava i toliko podrške. Nadamo se da ćemo mi svojim radom opravdati upravo tu podršku koju smo danas dobili.

Lidija Paszko, dopredsjednica Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba

Ovo je nešto što se nije doživljeno, evo, u mojih sedamnaest godina apstinencije. Zaista, Hrvatska u malom, to je nešto poticajno, plemenito i zato jer što se to dogodilo upravo u Kostajnici. Klubu liječenih alkoholičara Hrvatske Kostajnice želimo svaki napredak a na međusobnom planu da ova solidarnost, ovo druženje, prijateljstva traju godinama.

Prim. dr. Darko Braitenfeld, predsjednik Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba

Danas je 36. obljetnica klubova liječenih alkoholičara Hrvatske. Podsjetimo se, prvi klub liječenih alkoholičara u Hrvatskoj osnovao je 1964. godine prof. dr. Vladimir Hudolin. Posebno je vrijedno što smo se okupili iz cijele Hrvatske, a posebno zaslugom našeg Milana Miće Godića koji je to pokrenuo, a mi smo to, kao Zajednica klubova Zagreba, prihvatili i podržali. Dobro je što smo se malo maknuli iz našeg pomalo zamagljenog Zagreba.

Profesorica Ljubica Uvodić-Vranić, voditeljica Udruge "Petkom u pet"

Veliko je zadovoljstvo sudjelovati u jednoj akciji koju je pokrenuo liječeni alkoholičar. Meni je dirljivo koliko je ljubavi i truda uložio naš Mićo Godić u ovaj dolazak svih nas u Kostajnicu, da bi konačno našao na okupu veliku obitelj koju nikad prije nije imao. Naime, Mićo je odgojen u usvojiteljskoj obitelji, a sada smo svi mi njegova obitelj. Godišnja skupština je prekrasna, i mislim da će i ostatak ovog našeg druženja biti na istoj razini.

Rok Pavčec, predsjednik Kluba Prelog

Prvo bih poželio danas, 1. travnja, svim klubovima Hrvatske, sretan njihov - naš Dan. Ovaj događaj danas je sam po sebi odraz zajedništva, ne samo klubova Zagrebačke županije nego i regionalnih klubova Međimurja, Moslavine, Dalmacije i svih klubova Hrvatske, da zajedničkim snagama i poznanstvima doktora, terapeuta, soc. radnika, stručnih i dostručnih djelatnika, nas svih i, eto, danas je osnovan Klub liječenih alkoholičara u Kostajnici. Zato smo svi danas ponosni.

Tomo Volf, tajnik Kluba Split

Predivno, nisam se nadao da će biti ovako veličanstveno. Organizacija je odlična, a što je najvažnije, sakupili smo se iz cijele Hrvatske, i to je ono vrijedno. Moj osobni dojam je da se punom snagom angažirao i sam gradonačelnik, što nije inače praksa, te samo mogu poželjeti što više takvih gradonačelnika, koji žele imati zdraviji svoj grad. Na kraju, posebno me se dojmilo što su klubovi u Zagrebu toliko povezani, što imaju toliko toga zajedničkog u radu, a to je ono što nama u Dalmaciji nedostaje. U svakom slučaju, danas sam puno naučio.

Snježana Biga-Friganović, zastupnica u Hrvatskom državnom saboru, predsjednica Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo

Što se tiče današnjeg osnivanja kluba liječenih alkoholičara u Hrvatskoj Kostajnici, mislim da je to vrlo važan događaj, a da mnogi toga nisu još svjesni. Zašto to govorim? Naime, do sada su pojedinci, političari dolazili u Hrvatsku Kostajnicu i odlazili iz nje ostavljajući obećanja. Vi ste došli i napravili veliku stvar. Danas smo ovdje svi zahvaljujući ljudima iz Hrvatske Kostajnice, te stručnjacima i članovima klubova liječenih alkoholičara iz cijele Hrvatske. Dakle, dobili su podršku od velikog broja hrvatskih građana i mislim da se danas zbio važan događaj. Danas sam ovdje iz više razloga. Moj prvi emotivni odgovor je bio da, svakako ću doći. Međutim, činjenica je da sam i predsjednica Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo u čijoj je domeni i ova problematika i suzbijanje ovisnosti. Mi ćemo uskoro, vrlo brzo, raspravljati u Saboru o problemima ovisnosti, pa će pritom biti dotaknut i problem - alkoholizma, koji je, na žalost, uhvatio maha u Hrvatskoj.

Činjenica je da smo imali i ove nesretne godine, godine rata i progonstva koje su prouzročile da se broj ovisnika o narkoticima, raznim vrstama droge pa i o alkoholu povećao. Dakle, s tim ciljem sam ovdje. Osim toga, ja sam i zastupnica koja je bila u ovoj izbornoj jedinici i moja je obveza da dođem u Hrvatsku Kostajnicu.

Hasan Bašić, Klub Osvit

  

Top
Copyright 2000
 Webmaster&Design:


moravek.org