Up Back Next

RAZUM BEZ SAVJESTI

Iv Ivondes   

 

U svojem dugogodišnjem edukativnom radu s različitim uzrastima, od osnovnoškolske do umirovljeničke populacije, održanih više od 1200 tematskih edukativnih predavanja, pomalo razmišljam i analiziram ljudske stavove i ponašanja. Nije to tako jednostavno. Obišao sam mnoge ustanove, obrazovne, medicinske, društveno-političke, mnoge crkvene organizacije i tvrtke. Tisuće dijaloga, sučeljavanja, razgovora, pitanja.

No, najčešće mi pada na um burna reakcija jednog mladog čovjeka u jednoj srednjoškolskoj ustanovi. Prekinuo me riječima:

"Dosta nam je škole. Dosta nam je ludosti odraslih. Učite nas glupostima, a i sami ne znate živjeti. Vi odrasli se samo takmičite u postizanju liderskih pozicija, u afirmaciji materijalnog prestiža...
uvijek je vaš ego na prvom mjestu!"

Pokušao sam zaustaviti ovu bujicu riječi, i nekako se izvući iz ove neugodne situacije. Drugi mladići i djevojke su napeto promatrali. Rekao sam: Mladi gospodine, ovo predavanje će vam pomoći u sagledavanju važnih problema... Ali, naglo me prekinuo i nastavio: "Dosta, gospodine! Stalno slušamo mudrosti sijedih glava. Mi mladi samo jedan odgovor! Odgovorite nam na ovu priču."

A ta priča glasila je ovako: "Vaše mudre sijede glave izgradile stotine tvornica smrti, i ostavila na uporabu nama mladima. Izgradili ste industriju duhana, zagadili i zatrovali zrak i zemlju, izgradili ste industriju alkoholnih pića! I to nije bilo dostatno, pa ste se počeli bogatiti proizvodnjom droge na račun naših života. O kofeinu da i ne govorimo.

Tko će ovu zemlju razriješiti oružja, od atomskog do kemijskog, a kojeg ste vi stariji stvorili? Tko će ovu zemlju razriješiti oružja, od atomskog do kemijskog, a kojeg ste vi stariji stvorili? Tko će očistiti ovu zemlju od ekološke zagađenosti koju ste vi stariji rasuli? Tko je poremetio međuljudske odnose i posvađao narode? Zar možda mi mladi?

Tko će svijet osloboditi alkoholizma, narkotika, duhana, kofeina, koji ste vi stvorili i proširili radi vaših zarada i bogaćenja?

Toliko je mudrosti u vas starijih od psihologa, psihijatara, pedagoga, umjetnika, pisaca, pravnika, filozofa, političara, svećenika, teologa, do ne znam koga sve, a što činite da spasite mlade od ovih pošasti i prijevremene smrti? Držite nam edukacijska predavanja, a prljave industrije i dalje rade svoj posao!" I na kraju je kazao: Kada nam vi "stare sijede glave" date odgovor na ovu priču, možemo dalje voditi dijalog.

Za ovaj susret ova priča, a u sljedećem broju nastavljamo dalje.  

Top