Up Back Next

MOJE SE DIJETE MIJENJA
U ČEMU JE PROBLEM

UŽIVANJE ALKOHOLA I SREDSTAVA OVISNOSTI

Dubravka Kocijan-Hercigonja   

 

U radu s djecom koja su pokazivala različite oblike odstupanja u ponašanju, pa između ostalog uzimala i alkohol, postavljala sam im pitanje zašto piju. Najčešći odgovor bio je: "Svi piju", ili: "Sve drugo je dosadno", ili: "Ne želim biti drukčiji od ostalih".

Roditelji i nastavnici zaboravljaju da su oni djetetov identifikacijski modeli i da dijete prihvaća ne ono što oni govore, već ono što oni pokazuju u svom životu.

Važno je upamtiti da ni jedno opijanje ili pijenje nije bezazleno i da i pri prvom uzimanju alkohola treba razgovarati s djetetom i utvrditi razloge zašto je dijete pilo, što za dijete znači identificirati se s grupom na taj način i nismo li mi sa svojim odnosom prema alkoholu djetetov negativan identifikacijski model.

Knjiga Moje dijete se mijenja - u čemu je problem upoznaje roditelje, učitelje i stručnjake raznih profila s razvojem djeteta od 6 do 14. godine i sa značenjem toga razdoblja za njegov daljnji razvoj. Ako odrasli razumiju dijete, pomoći će mu da se razvije u zdravu i stabilnu ličnost, na vrijeme će prepoznati njegove probleme te procijeniti kada treba potražiti savijet stručnjaka. Ovom knjigom autorica želi pridonijeti boljem razumijevanju djeteta, njegovih problema i potreba.

  

Top
 Copyright  1997, 2000   
 Webmaster&Design:
moravek.org
info@moravek.org