18 studeni 2005

Osamdeset posto zatvorenika NARKOMANI

OZ NA BILICAMA UPRAVA ZA ZATVORSKI SUSTAV PRIMORANA
NA NOVI TRETMAN OVISNIKA

Osamdeset posto zatvorenika NARKOMANI

KLINIKA IZA ŽICE Ako je osoba odlučila ostaviti se droge, zapravo je dobra stvar da završi u zatvoru. Primjerice, u zatvorima u Haagu i Amsterdamu postoji tako dobar program za liječenje ovisnika da se nakon isteka kazne mnogi žele ponovno vratiti. Okružni zatvor "Bilice" je na dobrome putu da postane klinika za liječenje ovisnosti opasana žicom — kaže Anita Ćudina

piše Tanja ZEBIĆ
snimio Nikola VILIĆ

Ovisnicima bi zatvor mogao postati miliji od slobodeViše od osamdeset posto zatvorenika i pritvorenika Okružnog zatvora na Bilicama su ovisnici! Kod većine je u pitanju ovisnost o heroinu, dok se broj ovisnika o sintetskim drogama povećava. Do sada su se njihove krize rješavale samo lijekovima, metadonskim i sličnim terapijama, no ove godine Uprava za zatvorski sustav je pokrenula IPTO program (Institucionalni i postinstitucionalni tretman ovisnika), kojim se povezala s udrugama na području Splita koje se bave tom problematikom.
Liječničkom timu i zatvorskom osoblju su se tako pridružile i Anita Ćudina te prof. Esmeralda Sunko iz Lige za borbu protiv narkomanije, koje sa zatvorenicima provode individualne psihoterapije.
Radi se o terapijama NLP tehnike koje se većinom rade s recidivistima (koji su nakon izlaska ponovno zaglibili u drogu te se vratili u ustanovu), koja je, po riječima Anite Ćudine, do sada dala najbolje rezultate u liječenju osoba s rizičnim ponašanjem, a bazira se na praćenju grimasa, boje glasa, pokreta ruku...

Krizna stanja

— Fizička ovisnička kriza nije problem jer traje od osam dana do tri tjedna, a prate je bol u kostima, proljev, malaksalost i povišena temperatura. No, najbitnije je preboljeti onu psihičku koja traje jako dugo, ali koju ljudi u zatvoru lakše riješe jer im se može više pomoći nego na slobodi. Ako je osoba odlučila ostaviti se droge, zapravo je dobra stvar da završi u zatvoru. No, kad bi kod nas za to upitali ovisnika, on bi radije ostao na slobodi makar živio u najgorim uvjetima.

Haag i Amsterdam

Za usporedbu, u zatvorima u Haagu i Amsterdamu, gdje sam prošla edukaciju, postoji tako dobar program za liječenje ovisnika da se nakon isteka kazne žele ponovno vratiti. Čak razbiju izloge i čekaju da ih policija uhiti, samo da se vrate u sustav. Okružni zatvor "Bilice" je na dobrom putu da otvori dobru perspektivu za mlade ljude s tim problemom koji se žele izliječiti i da doista postane klinika za liječenje ovisnosti opasana žicom — ističe Anita Ćudina, koja jedina u našoj županiji ima certifikat za rad s ovisnicima u zatvorskom sustavu.

Ovisnost i mašta mogu svašta

Zoran Raguzin, upravitelj "Bilica"Od 180 zatvorenika koji trenutačno borave u splitskome zatvoru, oko 150 je ovisnika. Stoga je neizbježno pitanje o pokušajima unosa opojnih sredstava u samu ustanovu.
— Imali smo pokušaja unošenja droge u zatvor, a o načinu kako se to željelo izvesti mogu vam samo reći da tu mašti nema granica. Svojim načinom rada i kontrole to smo sveli na najmanju moguću mjeru. U prilog tome ide i što posjeti u pravilu nisu otvorenog tipa, već se sa zatvorenikom komunicira preko pregrade i slušalice. Unos opijata skrivenih u tortama i kolačima je nemoguć jer je donošenje hrane zatvorenicima zabranjeno. No, nitko ne može staviti ruku u vatru da u zatvor droga neće ući — kaže upravitelj Okružnog zatvora "Bilice" Zoran Raguzin.

Izvor: Slobodna Dalmacija

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home