17 studeni 2005

cigarete s okusima

Mlađe bi slađe

Istraživanje s Harvarda pokazalo je da novim cigaretama s okusima duhanska industrija svjesno i namjerno cilja na mlade pušače te one koji bi to zbog nedužnosti proizvoda mogli postati.

Novim istraživanjem s Harvarda tvrdi se da proizvođači cigareta ciljaju na mlade pušače svojim novim proizvodima koji imaju okuse čokolade ili alkoholnih pića te da se tako pokušavaju maskirati otrovne tvari koje se nalaze u dimu duhana.
Istraživači su pročešljali više od sedam milijuna dokumenata koji su interno kolali u kompanijama koje proizvode cigarete te došli do spoznaje kako se izradba proizvoda koji kao metu imaju nove i mlade pušače, a uključuje alternativne okuse i tehnologiju dodavanja okusa običnom duhanu planira i razvija u posljednjih 30 godina. Glavna autorica studije i analitičarka harvardske Škole narodnog zdravlja Carrie Carpenter izjavila je da "cigarete s okusom mogu potaknuti mlade da počnu pušiti te pomoći mladim pušačima da im pušenje od povremenog prijestupa postane ovisnost, tako što se reducira ili maskira prirodno neugodan okus i miris duhana te tako povećava spremnost uzimanja toksičnog proizvoda."

Interno istraživanje koje je provela industrija duhanskih proizvoda pokazalo je proizvođačima da mogu unovčiti činjenicu da mladež voli slatke i voćne okuse. Tako već neke američke cigarete sadrže inovativnu tehnologiju, poput ugradnje pločice s okusom u čik, ne bi li se putem nje dostavio miris voća ili likera. Evo nekih okusa s tržišta: mandarina s mentom, moka, menta, kolada, marguerita, limun, čokolada.

"Tako će milijuni mladih misliti da drže u ruci lizalicu, a ne otrovnu dimnu bombu, te će u zabludi probati smrtonosni proizvod.", primjetio je mentor studije i profesor na harvardskoj Školi narodnog zdravlja Gregory Connolly.

Izvor: x-portal

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home