06 studeni 2005

Korupcija i droga

Poslovni forum prenosi tekst sa droga.hr (trenutno nedostupna web stranica):

KORUPCIJA I DROGA


Tri najsnažnija segmenta kapitala jesu: droga, oružje i nafta. Da, upravo ovim redom; godišnji promet trgovine drogama je oko 650 milijarda dolara, oružjem 600, a nafta je na trećem mjestu sa cca 580 milijarda. ...
...u toj svjetloj perspektivi bez ratova, sukoba ili turbulencija, u obećanom ružičastom ozračju nakon Hladnog rata, postoje mračni elementi. Za eventualno urušavanje sustava definirane su tri najekstremnije prijetnje.
To su:
1.) Korupcija vladajućih struktura,
2.) Širenje trgovine drogom,
3.) Širenje organiziranog kriminala.

Lako se može primijetiti da droga u sve tri kapitalne prijetnje ima središnje mjesto i da ih čvrsto povezuje. A, droga i korupcija dva su bliska fenomena. Korumpiranje vlasti direktno je povezano s kapitalom kriminala, a narko promet je najjača je karika u lancu kriminala. Hrvatska, kao tranzicijska zemlja, opterećena dodatno i nametnutim ratom, osjetila je sve navedene elemente u punom opsegu.
Korupcija u vladajućim strukturama, ili jednostavnije rečeno, korumpiranje vlasti, zbog svoje ekspanzije u razdoblju tranzicije, već je desetak godina aktualna tema među teoretičarima društvenih kretanja. Moderne svjetske definicije korupcije vlasti jesu:
1.) nezakonito korištenje javnih ovlasti,
2.) samovoljna primjena vlasti,
3.) nezakonito i neetično korištenje vladine aktivnosti za stjecanje osobne ili političke vlasti.

Hrvatska po pitanju korupcije stoji u sredini. Bolji smo od naših istočnih susjeda, ali još uvijek predaleko od zapadnih uzora. Jedan od uzroka sporosti Hrvatske u dosezanju sfere razvijenog svijeta je i u odlaganju stvaranja državnih institucija za borbu protiv korupcije.
U suzbijanju zlouporabe droga Hrvatsku opterećuje generalna neodlučnost i slaba organiziranost, kao i korumpiranje dijela političke elite...

Hrvatsku čeka težak put prema ravnoteži i stabilnom društvu. Na tom putu, između ostalog, stoje snažni fenomeni droge i korupcije.

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home