13 srpanj 2005

Informacije za putnike

Kakve su mogućnosti i pod kojim uvjetima se mogu unositi lijekovi u Republiku Hrvatsku?

Republika Hrvatska je potpisnica triju konvencija Ujedinjenih naroda o suzbijanju ilegalnog prometa lijekovima koji sadrže opojne tvari i psihotropne supstance ( Single Convention on Narcotic Drugs, 1961, as Amended by the 1972 Protocol Amending the Single Convention on Narcotic Drugs, 1961, Convention on Psychotropic Substances, 1971 i United Nations Convention Against Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances, 1988.); što podrazumijeva da prihvaća Bečku listu opojnih droga, psihotropnih supstanci, kao i tvari iz kojih se mogu dobiti opojne droge, tzv. "prekursora" u smislu suzbijanja zlouporabe istih. Bečka lista dostupna je na intemetskoj adresi: http://www.incb.org
Većina europskih zemalja također su potpisnice Konvencije, što znači da ista pravila vrijede i u tim zemljama., tj. svi lijekovi koji se nalaze na bečkoj listi podliježu posebnom režimu pri prelasku granice. Svaka zemlja potpisnica spomenutih konvencija dužna je uskladiti svoju Nacionalnu listu sa Bečkom listom, ali može sadržavati i dodatne lijekove koje Bečka lista ne sadrži. Hrvatska lista objavljena je u "Narodnim novinama" broj 163/04 i 48/05 pod nazivom "Popis opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu opojnih droga."

Sukladno čl. 24, stavku 1. Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga ("Narodne novine" broj 107/01 i 163/03) propisano je da osobe koje prelaze državnu granicu smiju posjedovati lijek koji sadrži opojnu drogu samo na temelju medicinske dokumentacije i u količini nužnoj za osobnu uporabu u trajanju do 5 dana. Stavkom 2. istog članka propisano je da osobe koje supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti kod prijelaza državne granice smiju imati uz medicinsku dokumentaciju lijek u količini nužnoj za osobnu uporabu u trajanju do 15 dana. Sve ostale lijekove, tj. one koji nisu na popisu lijekova koji sadrže opojne droge, psihotropne supstance, niti su potencijalni "prekursori" opojnih droga, strani državljani pri prelasku granice mogu unijeti za osobnu uporabu u količini potrebnoj za liječenje do mjesec dana. Uzevši u obzir sve navedeno, kao i predstojeću turističku sezonu, turistima savjetujemo da uoči odlaska na godišnji odmor, ukoliko redovito uzimaju lijekove, od svog izabranog liječnika zatraže kratku povijest bolesti, tj. popis lijekova koje uzimaju u odgovarajućim dozama, iz koje je vidljivo da je lijek namijenjen osobnoj uporabi, te da prilikom prelaska granice prijave carini lijekove koje nose, kako bi se na obostrano zadovoljstvo izbjegli potencijalni nesporazumi i neželjene situacije.

Izvor:
http://www.mvp.hr/MVP.asp?pcpid=52

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home