09 studeni 2005

Hrvatski akcijski plan za prevenciju i suzbijanje štetnog djelovanja alkohola

8. studenog 2005 prim. dr sci. Marina Kuzman predstavila je "Hrvatski akcijski plan za prevenciju i suzbijanje štetnog djelovanja alkohola" . HZJZ je u suradnji s ministarstvom zdravstva i Hrvatskim društvom za alkoholizam i druge ovisnosti izradio ovaj strateški dokument. Dr Kuzman je u izlaganju istakla rastući problem štetnog djelovanja alkohola, posebice se osvrnula na porast konzumiranja i zlouporabe u mladih, vrlo visoku upotrebu alkoholnih pića, posebice piva u našoj zemlji u usporedbi sa drugim Europskim zemljama, kao i na visoko rizična ponašanja.
Posebnu pozornost zahtjeva i pitanje smrtnosti u prometu. "20,4% prometnih nesreća sa smrtnim ishodom povezuje se sa alkoholom, dok je manje od 5% nesreća kod kojih je bila prisutna samo manja matrijalna šteta povezano je sa pijenjem".
Istaknula je i pad smrtnosti od nesretnih slučajeva u periodu primjene novog prometnog zakona koji je šire poznat po pravilu "0 promila". Pad smrtnosti je jasno vidljiv u godini primjene ovog zakona, istaknula je.

U diskusiji po predavanju, istaknuto je da je potrebno nastaviti rad na zdravstvenom prosvjećivanju o štetnim djelovanju alkohola kako bi se bolesti povezane sa štetnim pijenjem reducirale.

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home