18 studeni 2005

Uz posudu s cvijetom zapali cigaretu tri puta na dan

MNOGE RODITELJE UZNEMIRIO SKANDALOZNI POKUS U RADNOJ BILJEŽNICI IZ PRIRODE I DRUŠTVA ZA 4. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE
Domaća zadaća osnovaca: Uz posudu s cvijetom zapali cigaretu tri puta na dan!

“U kući nitko ne puši. Kad sam, došavši u dječju sobu, osjetila duhanski dim, ostala sam šokirana vidjevši nekoliko dogorjelih cigareta. No, šok je tek uslijedio kada mi je unuka koja ide u četvrti osnovne škole rekla da s prijateljicom radi pokus iz prirode i društva! Cigarete su donijele iz susjedstva i pokus bi bio završen da su našle staklenku s dovoljno velikim otvorom. Kako nisu, pokus su nastavile s Likvijem, koji su ulile u lončanicu s japanskim ljubicama! Ne mogu vjerovati da je to domaća zadaća”, uznemireno nam je ispričala baka desetogodišnje Ivane, pitajući kako je moguće da se takvi skandalozni pokusi obavljaju kod kuće i kakva je to škola koja djecu upućuje na paljenje cigareta.
Irena, majka osnovca iz Retfale, kaže: “Nepojmljivo mi je da školska radna bilježnica uči desetogodišnjake pušenju i uništavanju cvijeća u posudama. Zar nema drugog načina da u školi djeci pokažu kako se zagađuje okoliš nego da 'uz posudu s cvijetom zapale cigaretu tri puta dnevno'! U jednom pokusu stoji neka epruvetu zagriju na plameniku!”
U radnoj bilježnici prirode i društva za četvrti razred osnovne škole na 39. stranici u 6. poglavlju “Zaštita zraka, vode i tla”, u trećem zadatku, stoje istraživački pokusi: “U posudu s cvijetom ulij jedan decilitar starog motornog ulja ili ulja za loženje. Promatraj što će se dogoditi s cvijetom nakon nekoliko dana. Opažanje zapiši.” Sljedeći pokus je isti, a umjesto ulja u drugu lončanicu dijete treba uliti decilitar tekućeg deterdženta, a u treću lončanicu decilitar umjetnog gnojiva. U četvrtom pokusu stoji: “Uz posudu s cvijetom zapali cigaretu koju ćeš odložiti na pepeljaru. To sve poklopi dovoljno velikom staklenom posudom. Upali novu cigaretu tri puta na dan. Promatraj što će se dogoditi s cvijetom nakon nekoliko dana.” Ministarstvo prosvjete i športa RH odobrilo je uporabu udžbenika 12. svibnja 2003. godine, a radna bilježnica ove godine je tiskana u trećem “Alfinom” izdanju čiji su autori dr. sc. Tomislav Jelić (urednik i autor metodičko-didaktičkog oblikovanja), dr. sc. Z. Klarić i V. Vinković.
Zamoljena za stručni komentar, doc.dr. Edita Borić, profesor metodike biologije na katedri Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera i metodike prirode i društva u Visokoj učiteljskoj školi, kaže da je riječ o standardnim pokusima u cilju zornog prikazivanja posljedica onečišćenja. - Ne treba zauzeti negativan stav prema tom sadržaju i demonstraciji koja se može provesti na drukčiji način u školi. Zornost je u demonstraciji na prvom mjestu, a da bi se došlo do spoznaje kako zbog zagađenja “biljka umire”, moguće je provesti i ovakvu demonstraciju. Primjerice, postoji “stroj za pušenje” kojim se studentima slikovito prikazuje štetnost pušenja duhana i onečišćenja okoliša. Učiteljica na školskom satu može prikazati ovakav pokus. U primjeru iz radne bilježnice treba uvažiti primjedbe roditelja i trebala bi stajati demonstracija s rezanim cvijetom ili cvijetom ubranim na livadi, a ne cvijetom u posudi (lončanici) jer u postupku cvijet bude uništen”, kaže.
Upitana je li ova zadaće primjerena desetogodišnjaku, doc. dr. Borić ističe kako nije vidjela zadatak, ali u njemu ne stoji da demonstraciju treba napraviti doma: “Djeci treba dati priliku neka sama istraže, zaključe, nauče i imaju vlastiti stav, a ne da roditelji uče, umjesto djece. Ovaj primjer ne znači poticanje na pušenje nego u prirodnoj znanosti zoran eksperiment potiče na stvarnost u kojoj se svakodnevno susrećemo s uzrocima zagađenja i posljedicama za ljude i okoliš.”

Autor: N.ŠPOLJARIĆ

Naslovnica radne bilježnice u kojoj stoji zadaća za četvrtaše u nekim osnovnim školama
M.PERIĆ

Izvor: Glas Slavonije

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home