18 studeni 2005

Oni su stvarno otporni na hiv

Oni su stvarno otporni na hiv


Za razliku od nedavnog glasgovskog slučaja, kad je potencijalno lažni rezultat hiv testa dao nadu da za AIDS postoji imunitet, znanstvenici su pronašli prave primjerke osoba otpornih na hiv virus.


Dvije trećine djece koju doje HIV pozitivne majke ostaje nezaražena i nakon više mjeseci izloženosti virusu majčinim mlijekom. Kako je to moguće? Prema pisanju časopisa Medicinar, znanstvenici sa Sveučilišta Emory uspjeli su identificirati nekoliko čimbenika koji omogućavaju virusu hiv-a lakši ulazak u organizam dojenčeta, kao i nekoliko onih koji mu to otežavaju. Među njima su i HIV protutijela otkrivena u slini HIV pozitivnih osoba, ali se ne zna štite li dojenčad. NK (natural killer) stanice te spomenuta protutijela mogla bi zajedno s T-limfocitima imati značajnu obrambenu ulogu. U modernom i razvijenom svijetu dojenje se HIV pozitivnim majkama ne preporučuje.

Majka može zaraziti dijete putem posteljice, tijekom poroda i dojenjem. Ako do zaraze nije došlo na prva dva načina, zašto dijete izlagati dodatnom nepotrebnom riziku koji dosiže i do 50% prijenosa virusa? Znanstvenici navode da se iz istog razloga i zna malo o tih ostalih 50% nezaražene i otporne novorođenčadi. Ipak, u zemljama u razvoju, dojenje je koji put jedina prihvatljiva prehrana novorođene djece, pa tako istraživanja o prijenosu HIV-a dojenjem postaju prioritet.
U skoroj budućnosti znanstvenici vide mogućnost spriječavanja zaraze davanjem protutijela majkama u kasnoj trudnoći zajedno sa antiretroviralnim lijekovima. Kako je zaraza poprimila razmjere pandemije, značajno je svako otkriće koje može dovesti do lijeka i izlječenja.


0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home