Alkohološki Glasnik - Novosti

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.2.05

TRIBINA - Alkohol - povijest, upotreba, zloupotreba i posljedice alkoholizma

Alkohol - povijest, upotreba, zloupotreba i posljedice alkoholizma

U povodu Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti, od 15. studenog do 15. prosinca 2004. godine, održana je 13. prosinca 2004. godine tribina Alkohol - povijest, upotreba i zloupotreba i posljedice alkoholizma u Centru za kulturu Novi Zagreb. Tribinu su organizirali članovi klubova liječenih alkoholičara ?Remetinec? i ?Remetinec-Gaj? pod stručnim vodstvom prim.mr.sc. Vesne Golik-Gruber.

Na tribini su sudjelovali prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber, psihijatar-alkoholog iz Klinike za psihijatriju KB ?Sestre Milosrdnice?, prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak, iz KBC Rebro, te članovi klubova liječenih alkoholičara ?Remetinec? i ?Remetinec-Gaj?. Tribina je rađena na podlozi CD-prezentacije u Power Pointu, koja je za HSKLA pripremljena u povodu Mjeseca borbe protiv alkoholizma, a s ciljem konkretne pomoći klubovima širom Lijepe naše u pripremama tribina, okruglih stolova, predavanja i sl. Autori CD-a, Dušica Cesarec, Josip Čelan, Vesna Golik-Gruber, Mirjana Marković-Glamočak, Ivana Pražetina, Katarina Radat, Zoran Zoričić su, svaki na svoj specifičan način, prikazali najvažnije podatke vezane uz Povijest alkoholizma, Alkohol i alkoholna pića, Društvenu sredinu i alkohol, Socijalne posljedice alkoholizma, Ugrožene osobe, Akutno pijanstvo, Alkoholizam, Oštećenja izazvana alkoholom, Liječenje, Resocijalizacije, Klubove liječenih alkoholičara i Prevenciju.

Ova tribina je dokazala kako stručnjaci i sami članovi klubova mogu uspješno prikazati sadržaje CD-a. Tako je o Društvenoj sredini i alkoholu govorio prof. Darko Antunović, o Socijalnim posljedicama alkoholizma g. Nenad Buti, o Ugroženim osobama gđa Vera Majdak, o Klubovima liječenih alkoholičara g. Vlado Regelja, o Liječenju alkoholizma prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber, te prim dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak o temama koje je priredila za CD: Akutno pijanstvo, Alkoholizam i Oštećenja.

Tribini je prisustvovalo tridesetak slušača. Bili su to članovi klubova-organizatora, te gosti: predsjednica Područnog ureda Crvenog križa Lučko - gđa. Ana Gregurek, socijalna radnica za Remetinečki Gaj gđa. Ana Đurić, dr. Ante Leskur iz Službe za prevenciju ovisnosti, dr. Damir Dasović - liječnik u ambulanti Brezovica, te g. Stjepan Piškor, predsjednik Kluba "Remetinec 1985. godine".

Nakon prikaza, koji je trajao oko jedan sat, razvila se plodna rasprava. Tribina je završila druženjem uz kolače i sokove koje su priredile članice klubova. Osobno me razveselio božićni cvijet koji mi je uručio predsjednik i dostručni djelatnik Kluba ?Remetinec?, g. Alojz Baznik i na taj način zahvalio na sudjelovanju na tribini.

Vjerujem da su svi prisutni saznali nešto više o podacima i pojedinim problemima vezanim uz alkoholizam na novi, plastičniji način, uz lijepo priređene tekstove i slike, pomoću elektroničkog medija. Mislim da ćemo i ubuduće nastojati na ovakav suvremen i dinamičan način približiti probleme vezane uz alkoholizam još većem broju ljudi, posebno s ciljem prevencije i poboljšanja kvalitete života svih zainteresiranih u našoj sredini.

Prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak