Alkohološki Glasnik - Iz Klubova

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.9.04

Iz Kluba "Malešnica"

Klub "Malešnica" jedan je od 80-ak klubova u Zagrebu. Na svu sreću, jer u našem gradu ima sve više kafića i alkohola. Obasuti smo reklamama iz gotovo svih medija, koje nam u ovoj zbrci i strci nude piće kao izbor. Društvo kao da se trudi stvoriti mnogo potrošača, bez obzira na posljedice. To mu i uspijeva.
Zato je ovaj klub jedna od oaza gdje se čovjek može opustiti, osloboditi nečega što ga tišti, poslušati drugog, učiti? jer mudrost se rađa iz pogrešaka. Pa, učinimo ovaj život ljepšim i vrednijim!
Klub "Malešnica", 19. srpnja. 2004. u 18 sati.
Danas nas je bilo više nego obično. Radovalo me što, unatoč ljetnoj sparini, imamo čak i goste iz Samobora, Jankomira i gospodina iz Tkalčićeve, čija 30-godišnja apstinencija govori što i sam kaže: ?Može se kad se hoće, iako nije uvijek lako?. Razumijemo ga, jer smo do svojih ciljeva dolazili uglavnom trudom.
Razvila se tema o držanju alkohola u kući. Veći dio prisutnih misli da ga ne treba imati, da imamo pravo na takav izbor, posebno kad se zna da neka iskušenja dolaze veoma brzo, pa ako je piće na dohvat ruke?
Naš gost, dugogodišnji apstinent, smatra da moramo procijeniti situaciju. Ako naši prijatelji vole umjereno popiti, zašto da im to ne pružimo. 30-godišnja apstinencija daje mu sigurnost i ne želi ljudima koje voli uskratiti nešto, zato što je on nekada griješio.
Ne živimo po šabloni. Svaka je situacija drugačija. Naši prijatelji su naše bogatstvo i lijepo im je ugoditi. Volim ih takve kakvi jesu, a vjerujem i oni mene, jer su podijelili sa mnom teške trenutke kroz koje sam prolazila zbog alkohola u svojoj obitelji. S prijateljima dijelim radost i tugu, zahvalna sam i nastojim to sačuvati. Čašica s tim nema nikakve veze i nitko me nije napustio zato jer ga nisam ponudila alkoholom.
Ali, različiti smo, i ako je čovjek siguran u sebe i to dokazuje svojom dugogodišnjom apstinencijom, njegova čašica za prijatelje temelji se na njegovim iskustvima i razmišljanjima u životu. Poštujem njegovu odluku i shvaćam je kao iskrenu čašicu prijateljstva koja ima svoju toplu poruku, bez obzira na rizik.
Mislim da je važno iskreno procijeniti svoju situaciju i ne izgubiti iz vida cilj kojem težimo, jer odluke su naše i odgovornost je naša. Alkohol nije ništa vrijedno i posebno u životu ako nismo izabrali da tako bude. A ima tako lijepih stvari za koje se možemo odlučiti kako bismo bili sretni, a koje su besplatne.
Ovladati sobom bolje je nego ovladati svima ostalima. (Dhampada)

Etelka Čorko, Klub "Malešnica", Zagreb