Alkohološki Glasnik - Iz Klubova

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.7.04

Supervizijski sastanak klubova ?Centra?

Supervizijski sastanak Koordinacije klubova liječenih alkoholičara ?Centar? održan je 15. lipnja 2004. godine u Tkalčićevoj 33. Supervizor sastanka bio je prim. dr. sc. Željko Marinić.
Od prošle supervizije, Koordinaciji ?Centar? pridružio se Klub ?Dubravka nova?, tako da ona sada broji ukupno devet klubova. Klubovi su prije sastanka supervizoru dostavili izvješća o radu, a za sastanak su pripremili sažeta trominutna izvješća. Nakon uvodnog pozdrava, predsjednik Koordinacije, Damir Vodopivec, pročitao je zaključke s prošle supervizije, a potom su klubovi podnijeli svoja izvješća. Nažalost, moramo konstatirati neodgovornost i propust dvaju klubova koordinacije, čiji predstavnici nisu bili prisutni, ali i ostalih članova klubova koordinacije, koji su u malom broju popratili supervizijski sastanak. S obzirom na kvalitetu održanog sastanka, možemo samo nagađati o razlozima njihovog nedolaska.
Nakon izvješća klubova, prim. dr. sc. Željko Marinić se osvrnuo na rad klubova. Zaključak je da klubovi i dalje, u svom radu, pokazuju pomake prema naprijed i da rastu (neki više, neki manje). Pohvaljeno je što se Koordinacija redovito, kontinuirano sastaje, što je aktivna prema van i što uključuje mlađe stručne osobe. Nakon osvrta na rad klubova, supervizor je izložio temu uspostavljanje ravnoteže u obiteljskim odnosima po uspostavi apstinencije.
U svom je izlaganju istaknuo da je tema vrlo zanimljiva, te se odmah osvrnuo na naslov, navodeći da alkoholizma ne bi ni bilo kad bi postojala obiteljska ravnoteža. Na temelju podataka o članstvu u klubovima, supervizor je zaključio da tema ima podlogu upravo u našem članstvu. Naime, 2/3 klubova radi s članovima obitelji, zbog čega je prisutnima prikazano kako se u apstinenciji ponaša alkoholičar, a kako njegova okolina. Kako bi ravnoteža u obiteljskim odnosima zaživjela, dobili smo i preporuke na što paziti i kako raditi u našim klubovima. Neke od preporuka bile su:
raditi korak po korak - nema brzih rezultata u apstinenciji
? još više raditi s članovima obitelji
? dati konkretna zaduženja članovima, u
klubovima i kod kuće
? analizirati napravljeno
? čvrsto se držati dogovora
? raditi na malim stvarima
? hvaliti kada treba pohvaliti
? ne dozvoliti pričanje o nekadašnjem ?pijenju?
? objektivno procijeniti situaciju i odnose
? članovi trebaju zajednički odlaziti na obiteljski
program
? sjećati se važnih datuma i uvijek održavati i raditi
? povjerenje treba biti sveprisutno i neupitno.

Ivana Pražetina