Alkohološki Glasnik - Iz Klubova

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.7.04

Od granice sa Slovenijom do granice s Mađarskom

Održavanje dvije godišnje skupštine u jednom danu, na dva različita mjesta, u Hrvatskom zagorju i Međimurju, izazvalo je dvojbu. Kamo otići? Da ne razočaramo prijatelje, donesena je odluka: idemo na obje skupštine.
Članovi Kluba ?Videž? iz Huma na Sutli, odlučili su svoju 3. godišnju skupštinu održati u prirodnom ambijentu zelenih brežuljaka, želeći gostima pokazati i drugi dio svoje općine, vodeći se pjesmom prof. Božidara Brezinščaka Bagole ?Imam svoj brijeg?, a jedan od tih bregova je Svekli raj, koji je obasjan sunčevim zrakama od ranoga jutra, s kojeg se pruža prekrasan pogled na prirodne ljepote ovog kraja. Nažalost, zbog tmurnog i kišovitog vremena nam je taj užitak bio uskraćen. Prije početka skupštine, ispred spomen-doma u kojem se održavala skupština, dočekalo nas je Humsko društvo kuburaša i pucnjevima iz kubura poželjelo dobrodošlicu.
Prije početka radnog dijela skupštine, djeca članova klubova i učenici OŠ ?Viktor Kovačić? izvela su kratki recitatorski program i svojim nastupom zaslužili veliki pljesak prisutnih. Skupštinu je otvorio i vodio predsjednik kluba, Ivan Grilec, koji se ukratko osvrnuo na dosadašnji rad i djelovanje kluba, napomenuvši da je na ovim prostorima djelovao klub osnovan 1967. godine i koji je djelovao sve do 1990. godine, kada se ugasio.
Zahvaljujući dugogodišnjim apstinentima, velikim zalaganjem i uloženim trudom, uz pomoć vms. Gordane Špoljar, stručne radnice u klubu i dr. Mire Bzik, klub je revitaliziran i uspješno djeluje i radi. U svom trogodišnjem djelovanju Klub ?Videž? je ostvario vrijedne uspjehe i rezultate u pružanju pomoći svojim članovima u ustrajanju u apstinenciji, ali i u široj zajednici, jer je uspostavio dobru suradnju s Općinskim poglavarstvom, Crvenim Križem i OŠ ?Viktor Kovačević?, što je istaknuo prof. Božidar Brezinščak, načelnik poglavarstva u svom obraćanju nazočnima. Predsjednik UKLA Krapine, dr. Numan Husejdinivić, pohvalivši dobar rad kluba i postignuća, predložio je da Klub ?Videž? postane ogledni klub, što su svi jednoglasno prihvatili, te ukratko predstavio projekt Udruge kojim bi svaka ambulanta u lokalnoj zajednici na
području Županije dala jednog apstinenta. O uspješnom radu svjedoči i dodjela priznanja apstinentima, i to tri priznanja za jednu godinu apstinencije, četiri za dvije godine, a svakako treba istaknuti priznanje Ivanu Grilecu za deset godina i Ivanu Plavškom za dvadeset godina apstinecije, a posebna zahvala i poklon uručeni su Jožefu Pašu za četrdeset godina apstinencije i aktivan rad u klubu.
Uz prigodan bogati domjenak nastavljeno je druženje koje smo ubrzo napustili zahvalivši se gostoljubivim domaćinima jer pred nama je bio put do Kotoribe i druge granice.
Šesta godina samostalnog rada Kluba liječenih alkoholičara ?Nada? iz Kotoribe, okupila je članove kluba i brojne goste iz klubova u dvorani kina ?Iskra?, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Skupštinu je svojim prisustvom uveličao predstavnik općine Kotoriba, vlč. Škreb i dr. Dolenec.
Kratki umjetnički program koji su izveli učenici školskog zbora pod ravnanjem prof. Klaudije Vidović, nastup kulturnog podmlatka KUD ?Kotoriba?, sa spletom plesova i recitacija djece članova kluba, bio je pravi doživljaj nagrađen velikim pljeskom.
Skupštinu je otvorio najstariji apstinent Ivan Vojvoda, a izvještaj o radu podnijela je tajnica kluba Zlatica Jakupak. Njihov plodan rad otvoren prema lokalnoj zajednici organiziranjem tribina i predavanjima, prepoznat je kao bogatstvo i temelj za suživot, provodeći obiteljski postupak u ozračju životne radosti, jer su uključena i djeca kao ponovno stvaranje zdravih obitelji.
Pet obitelji primilo je priznanja za uspješnu apstinenciju, a predala ih je stručna djelatnica kluba Veronika Matotek. Puno emocija i suza radosnica, izazvala je poruka kćerke upućena tati Josipu, povodom petogodišnje apstinencije iz Londona. Raspoloženje se popravilo u nastavku druženja u ribarskom domu, gdje je priređen domjenak.
Pomalo umorni, prepuni dojmova, pozdravili smo se s domaćinima i uputili prema Zagrebu.

Damir Vodopivec