Alkohološki Glasnik - Iz Klubova

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.7.04

Klub Pula Centar

Radni sastanak Kluba
?Pula Centar?
održan 4. lipnja 2004. od 16 do 21


Sastanku je bilo nazočno 12 članova kluba s obiteljima. Zašto bez dnevnog reda? Dnevni red može biti: razbijanje monotonije, tj. izaći iz zatvorenog prostora, prisjetiti se zatvora u kojem smo bili ispijajući alkohol. Dokazati da se može zdravo živjeti, pjevati, veseliti se u društvu sebi ravnih, u društvu veselih nasmijanih lica. Osjetiti pjev ptica u zdravom okruženju, u prirodi koju gostionica ne poznaje. Doživjeti istinitost stare izreke ?Men sana in korpore sano? (zdrav duh u zdravom tijelu).
Dnevni red mogu biti sva pravila koja nalažu nastavak liječenja alkoholičara i članova njegove obitelji, a ta pravila mogu se održati samo vjernim dolascima u klub liječenih alkoholičara i apstinencija je garantirana 99,9%.
Klub treba zavoljeti i dolaziti na sastanke sa zadovoljstvom i ljubavlju, najprije prema svojoj potpori i dragim prijateljima kluba.
Svaki čovjek, a poglavito liječeni alkoholičar, mora mijenjati sebe. Tek kada čovjek zavoli samog sebe, uzvratit će ljubav bližnjima i svojim prijateljima.

Paško Šimunac

Članovi Kluba ?Pula? u Zagrebu

U utorak, 8. lipnja 2004. godine, u Klubu ?Centar? u Zagrebu održan je neuobičajeni sastanak. Našem redovitom sastanku predstavnika sva tri kluba, ?Centar?, ?Tkalča? i ?Stara Tkalča? prisustvovali su članovi KLA Pula iz Pule. Ideja je bila njihova, prijedlog smo vrlo rado prihvatili i tako je počelo ovo zajedničko druženje.
Odabir baš našeg kluba nije bio slučajan. Naša, a kako je oni zovu, i njihova članica g.Magda Malec, redoviti je član KLA?Stara Tkalča?, ali isto tako odlazi i u KLA ?Pula? kad je tamo kod obitelji.
Boravak u Zagrebu započeli su u Psihijatrijskoj bolnici ?Jankomir? gdje su sudjelovali u radu Oglednog kluba kojem je nazočio i prim.dr.sc. Željko Marinić. Slijedio je posjet i prisustvovanje radu terapijske zajednice u KB?Sestre milosrdnice? koju je vodila predsjednica HSKLA prim.dr.sc. Vesna Golik-Gruber. Nakon zajedničkog ručka došli su u naš klub.
Atmosfera pri susretu je bila topla i prijateljska, kao da se poznajemo godinama, mada se većina upoznala tog dana. No bili su tu i stari (po godinama apstinencije!) prijatelji, g. Zlatko Topalović iz KLA ?Centar? i g. Paško Šimunec iz KLA ?Pula?. Nakon pozdravnih riječi g. Zlatka u ime sva tri kluba Centar, slijedio je pozdrav g. Paška, pa zatim predstavljanje pojedinih članova klubova koji su to željeli. Pričali su o načinu druženja, uspjesima i poteškoćama. Najviše im nedostaju novi članovi, pa nastoje naći načina kako ?pomladiti? klub. Problem su im i stručni djelatnici. Za sada volenterski radi g. Elka, zaposlena u Crvenom Križu. Ona je prepoznala njihove potrebe i probleme i želi im pomoći. Razvila se dinamična diskusija koja bi trajala dulje da autobus nije već čekao. Uz izmjenu simboličnih darova, osvježenje uz sokove i svježu orehnjaču koju je upravo za njih ispekla naša i njihova Magda, završio je ovaj ugodan susret. Dogovorili smo se za nastavak prijateljske suradnje, prema mogućnostima.
Svakako želim naglasiti da su naši gosti posebno zahvalni dr. Igoru Povrzanoviću koji je dio novaca koji je dobio želio podijeliti s njima i tako im je omogućio ovaj posjet Zagrebu. Bili smo posebno oduševljeni kad smo to čuli. Uvijek je lijepo čuti u ovom našem, prilično sebičnom i okrutnom svijetu da netko dio sebe i svojih materijalnih dobara želi podijeliti s drugima. Posebno je to značajno kad se radi o pripadnicima KLA koje mnogi radije zaobiđu, nego im pomognu, ni ne sluteći da bi možda već sutra KLA mogao biti toplo utočište nekom tko je njima blizak, a zašto ne i svakom od njih.
Neka nam ovaj primjer prijateljskog druženja KLA bude primjer za daljnje druženje među klubovima. Često je razlog financijske prirode, ali mislim da bi to trebalo biti na zadnjem mjestu. Ako postoji dobra volja, naći će se i novac. Ovaj razlog nikako ne može opravdati intenzivnije druženje klubova u Zagrebu, koje bi sigurno moglo biti bolje na korist rasta i razvoja svih članova kluba.

Prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak, dr.med.
stručni djelatnik Kluba ?Stara Tkalča?