Alkohološki Glasnik - Iz Klubova

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.2.05

Izvješće sa 27. godišnje skupštine Kluba "Centar" iz Rovinja

Dana 27. studenoga 2004. godine održana je Godišnja skupština Kluba "Centar" u Rovinju. Klub "Centar" iz Rovinja osnovan je 1977. godine. Od osnivanja klub neprekidno djeluje sve do danas. Tijekom Domovinskog rata, pa do 2003. godine radio je većim dijelom bez stručnog djelatnika. Održao se zahvaljujući dugogodišnjim apstinentima. Klub se danas sastoji od dvanaest obitelji. Sastancima prisustvuju u prvom redu supružnici. Tome se pridaje velika pažnja i uvijek se nastoji naglasiti da je nastavak liječenja u klubu - obiteljsko liječenje. U ovoj godini, do dana održavanja skupštine, održano je četrdeset i šest terapeutskih sastanaka, a do kraja godine bit će ih pedeset. Sastanci se redovito održavaju svake srijede, tijekom cijele godine, s početkom u 17 sati, u prostorijama Doma zdravlja Rovinj i traju devedeset minuta. Većina članova su umirovljenici, oko 80%. Među njima nema ni jedne žene liječene od alkoholizma.

Tijekom godine su članovi kluba posjećivali ostale klubove u Istri, održavali zajedničke sastanke i prisustvovali godišnjim skupštinama istarskih klubova. Suradnja i druženje s ciljem razmjene iskustava, međusobnog upoznavanja i povezivanja apstinenata nastavit će se i u sljedećoj godini. Iako je planiran posjet psihijatrijskoj bolnici na Rabu, gdje je liječen najveći broj apstinenata, on je odgođen za sljedeću godinu iz opravdanih razloga. Istaknuta je činjenica da je prekomjerno pijenje stil života koje naše društvo tolerira. Kada ono prijeđe u bolest, a to je alkoholizam, nema dovoljno volje, hrabrosti i snage da se odupremo tom zlu, da zaštitimo psihičko i fizičko zdravlje oboljelog, njegove obitelji i šire društvene zajednice. A to bi trebala biti obveza cijelog društva. Ne bismo trebali ostati na uobičajenom odgovoru - to nije naš problem i prebaciti lopticu drugima, jer možemo očekivati da nam se ona, kad-tad vrati, izravno ili neizravno.

Podijeljeno je devet priznanja za uspješnu apstinenciju, poboljšanje kvalitete života i doprinos radu kluba: pet priznanja za 20 godina, dva za 5 godina apstinencije te dva za jednu godinu. Posebno nam je drago istaknuti da, pored dvojice apstinenata koji su dobili priznanja za jednu godinu apstinencije, imamo još tri mlada apstinenta od kojih dvojica apstiniraju preko šest mjeseci, a jedan oko dva mjeseca. Odaziv na skupštinu je bio manji od očekivanog, ali zadovoljavajući. Bilo nas je 41.

Posebno smo zahvalni Gradskom poglavarstvu i gradskom društvu Crvenog križa, jer nas podupiru u našem radu. Posebno smo bili sretni dolaskom dugogodišnjeg terapeuta, soc. radnika Branka Ignjatova. Našu svečanost svojim su prisustvom i sudjelovanjem uveličali Klub "Pazin", Klub "Poreč", Klub "Umag", Klub "Matulji" te dugogodišnji apstinenti Rovinja koji više ne dolaze u klub. Izrazito je zadovoljstvo istaknuti da su u organizaciji skupštine sudjelovali svi apstinenti, zajedno sa članovima obitelji. Podijelili smo zadatke i složno obavili posao. Na kraju moramo naglasiti da nas je ova skupština ojačala, ohrabrila i još više povezala te nam dala poticaj za daljnji rad. Uspjeh kluba je uspješna apstinencija članova. To je dugotrajan, doživotan proces. Mijenjati sebe nije lako, ali je čast, sreća i ponos pripadati grupi trijeznih ljudi, a u tom procesu su obitelj i klub odigrali i dalje igraju veliku ulogu. Izlaganje stručne djelatnice Kluba "Umag", soc. radnice Vere Pavičić, "Kultura nepijenja", objavljujemo i nadamo se da će sve nas potaknuti na razmišljanje i raspravu. S ciljem razvijanja kulture nepijenja,

srdačan pozdrav iz Kluba "Centar" iz Rovinja,


Dr. Paola Presečki