Alkohološki Glasnik - Iz Klubova

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.1.05

38. skupština Kluba ?Pešćenica?

Godišnja skupština Kluba ?Pešćenica? održana je u utorak, 16. studenoga 2004. u 17 sati u prostorijama našeg Doma u Miletićevoj ulici 1. Okupilo se mnogo naših prijateljica i prijatelja iz 24 zagrebačka kluba i nekoliko terapeuta, ujedno i naših prijatelja, među kojima posebno ističem doc. dr. sc. Darka Breitnefelda i prim. dr. sc. Željka Marinića. Ženski rod su predstavljale naša terapeutkinja, soc. radnica Marija Wolf-Mataković, koja je bila za stolom Predsjedništva, te predsjednica ?Udruge za zaštitu i unapređenje duševnog zdravlja i suzbijanje ovisnosti?, vms. Kata Hačko i tajnica te udruge. Udruga djeluje na području općine Pešćenica. Iako smo željeli vidjeti i prim. mr. sc. Vesnu Golik-Gruber i dr. sc. Koronu Nenadić-Švigin kojima smo uputili poziv, obje su bile spriječene prisustvovati našoj Skupštini. Prim. Golik-Gruber je bila u dežurna u bolnici i poslala je zamjenu, našu Dušicu, koja ju je ispričala i pozdravila nas u njezino ime, u ime Saveza i kluba ?Izvor?. Dr. Nenadić-Švigin imala je u vrijeme Skupštine drugu obavezu. Svi prijatelji su nam uputili tople i iskrene riječi i podršku našem radu. Neki od klubova imali su po dva i više predstavnika. Prošle godine nas je pozdravilo samo 6 predstavnika klubova. Ovogodišnji masovan posjet našoj Skupštini je rezultat našeg otvaranja prema drugim klubovima u Zajednici, Savezu i prema bolnicama. I suradnja s terapeutima koji su prisustvovali Skupštini je ove godine bila dobra. Svi, pa i ja osobno, bili smo sretni i veseli što su nas pozdravili naši prijatelji iz drugih klubova i uputili nam riječi podrške. Predsjednik Marko i tajnik Miro su izvrsno vodili Skupštinu. Naglasili su naše specifičnosti u radu, a to je da se članstvo sastoji od velikog broja obitelji.
Kako smo jedini u Hrvatskoj vlasnici doma u kojem djelujemo, radimo u više manjih grupa i to: utorkom
ima sastanak grupa muških članova, a četvrtkom članovi obitelji. Svakog prvog utorka u mjesecu svi zajedno održavamo sastanak kojeg nazivamo konferencijom. Ponedjeljkom i subotom poslijepodne i nedjeljom ujutro se sastajemo radi druženja, igranja biljara, šaha i belota. Često provodimo i radnu terapiju koja se sastoji od održavanja zgrade i dvorišta. Ove godine smo vlastitim sredstvima i radom obnovili krov zgrade koji je zbog dotrajalosti već prokišnjavao. Uz naše redovne aktivnosti, ove godine smo prisustvovali na 20 godišnjih skupština, od toga tri izvan Zagreba i to: početkom godine u Bistri, a kasnije u Ivanić-Gradu i Koprivnici. Dana 20. studenoga ćemo prisustvovati skupštini u Križevcima. Jedan naš član redovito pohađa ?Petkom u 5? i prenosi članstvu svoje dojmove. Redovito smo prisustvovali svim sastancima Zajednice u ovoj godini, jedan je član pohađao i završio ove godine seminar posvećen nauku o obiteljskom životu, a imali smo predstavnika i na sastanku u Opatiji. Prisustvovali smo skupštini Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, a na proslavi 40-te godišnjice rada kluba Maksimir, bila je naša soc. radnica, Marija Wolf-Mataković, koja je primila priznanje za svoj 35-godišnji rad u klubu. Nazočili smo supervizijskim sastancima održanim u Klubu ?Poštar? u Branimirovoj i Klubu ?Centar? u Tkalčićevoj ulici. O nalazima supervizija je izvijestio prim. dr. sc. Željko Marinić. Prisustvovali smo također, u svojstvu promatrača, jednom sastanku koordinacije Klubova općine Trešnjevka, koju je vodio g. Josip Poljak. Ove godine smo redovno prisustvovali sastancima članova kluba u Domu zdravlja Trešnjevka, svakog prvog utorka u mjesecu. Nažalost, sastanci se ubuduće više neće održavati. Konačno, zalaganjem svih članova našeg Kluba, uz pomoć malobrojnog organizacionog odbora, kojeg su vodili doc.dr.sc. Darko Breitenfeld, gđa Dušica Cesarec i drugi, realizirali smo održavanje ?1. sportskih susreta KLA grada Zagreba?, u prostorijama i na terenima našeg kluba. Doc. dr. sc. D. Breitenfelda i prim.dr.sc. Ž. Marinić naglasili su da je susret bio izvanredno uspješan. Smatramo da takvi susreti doprinose rastu i sazrijevanju cijelih obitelji te podizanju razine samopoštovanja svih članova i podizanju kvalitete života.
Ove godine smo podijelili nekoliko priznanja dugogodišnjim apstinentima, ali imamo i jednog člana s priznanjem za jednu godinu, što znači da se pomlađujemo. To je Milan Špehar. Za 5 godina apstinencije priznanje je primio Ljudevit Moslavec, za 10 godina Željko Šarić, Tihomir Šeketa i Stjepan Hanzelek, za 15 godina Vladimir Blagus, za 30 godina Josip Bokulić, za 36 godina Drago Korać, koji je još uvijek aktivan, a glavna ?zvijezda? Skupštine je bio naš neumorni i također još uvijek vrlo aktivan član Dane Diklić, s priznanjem za 37 godina apstinencije. Sjetili smo se, kao i uvijek, našeg počasnog predsjednika i osnivača, Josipa Kovačevića, koji je već neko vrijeme u Domu za starije osobe općine Pešćenica. Njemu će delegacija kluba odnijeti priznanje za 38 godina apstinencije te čestitke i pozdrave članova kluba, doc dr.sc. Darka Breitenfelda i prim. Marinića. Inicijativa doc.dr.sc. Darka Breitenfelda da zajednički organiziramo doček Nove godine s drugim klubovima u našim prostorijama je prihvaćena. O tome ćemo detaljnije razgovarati na sastanku Zajednice, 14. prosinca 2004 godine.
Nakon završetka službenog dijela još smo se lijepo međusobno družili uz domjenak te razmijenili mišljenja o dosadašnjem i budućem radu. Ovaj izvještaj su sastavili

Božidar Višnić, član kluba ?Pešćenica?,
Marko Tomešić, predsjednik kluba i
Miro Jovanović, tajnik kluba