Alkohološki Glasnik - Iz Klubova

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.1.05

Izvješće o radu Kluba

Klub "Križevci" osnovan je 1974. godine i od tada neprekidno djeluje. Svaki utorak u vremenu od 17,30 do 19,30 održavamo tjedne sastanke u prostorijama Gradskog Crvenog križa. Klub trenutno ima 51 aktivnog člana, od čega je 30 liječenih alkoholičara ili apstinenata i 21 član obitelji. U klub je ove godine došlo 15 novih članova od kojih je njih 6 ubrzo prestalo dolaziti.
Naš klub ima sreću što velikoj većini naših apstinenata aktivno pomažu najbliži članovi njihovih obitelji.
I ove godine smo proveli brojne aktivnosti. Svaki utorak smo imali redovite sastanke, održali smo okrugli stol na temu ?Patnje u obitelji izazvane alkoholom?, bili smo domaćini jednom sastanku Koordinacije klubova Koprivničko-križevačke županije. Zajedno s klubovima naše županije obilježili smo 1. travnja 2004. ? Dan klubova (koji smo proslavili 3. travnja pješačenjem i druženjem kod kapelice Svetog Jurja u Križevcima). Sudjelovali smo na velikim Sportskim susretima sjeverozapadne Hrvatske u Starigradu (Koprivnica), gdje smo osvojili treće mjesto. Bili smo domaćini 5. županijskih sportskih susreta u Ravenskoj kapeli i osvojili prvo mjesto. Zatim smo organizirali izlet u Hrvatsko zagorje (Veliki Tabor, Bežanec, Donja Stubica, Marija Bistrica). Naši članovi sudjelovali su na 2. konferenciji o alkoholizmu i 1. sastanku klubova liječenih alkoholičara ALPE-ADRIA u Opatiji, 3. listopada 2004. godine.
Ni ove godine Večeri pučke poezije u Prelogu nisu prošle bez nas, kao ni početak obilježavanja Mjeseca borbe protiv alkoholizma u našoj županiji manifestacijom u Molvama, nazvanom ?Stvaralaštvom protiv ovisnosti?, na koju ćemo otići poslije naše skupštine. Povodom Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti (od 15. studenoga do 15. prosinca) organizirali smo 15. studenoga 2004. ?Večer pučke poezije i glazbe? u dvorani Hrvatskog doma u Križevcima, gdje je nastupao mješoviti pjevački zbor ?Benedictus? iz Kalnika, uz recitacije članova KLA i njihovih gostiju.
Klub se 19. studenoga 2004., od 9 do 12 sati, predstavio svom gradu na štandu na Nemčićevom trgu dijeljenjem soka i letaka s informacijama o svom radu. Zatim smo se predstavili javnosti na radiju ?Studio M? u Dubravi i Radio Križevcima.
Mnogobrojni naši sastanci protekli su u slavljeničkoj atmosferi, jer su se slavile godišnjice apstinencije i brakova, rođendani i imendani. Nismo zaboravili ni naše najmlađe, kojima smo pripremili priredbu povodom Sv. Nikole i darivali ih skromnim poklonima.
Uz dobru posjećenost redovnih sastanaka, možemo reći da imamo dobar odaziv na skupštine naših klubova.
Kao i svaki Klub, imali smo 4 recidiva, od kojih su se tri člana reagiranjem obitelji, Kluba i terapeuta odmah vratila, a četvrti je član na liječenju u Općoj bolnici u Koprivnici.
Ponovno se pokazalo da je vrlo važno imati podršku svoje obitelji i Kluba, te da se tada ipak lakše vratiti na pravi put.
Klub, uz svoju redovnu skupštinu i suradnju s ostalim Klubovima, djeluje i izvan klupskog prostora i jako dobro surađuje sa školama, ponajprije sa SŠ ?Ivan Seljanec? u Križevcima. Naš stručni djelatnik drži mnoga edukativna predavanja, pa tako i o temi o ovisnosti o alkoholu, dok nam učenici i nastavnici uvijek priskaču u pomoć kada ih zamolimo. Ne mogu, a da ne spomenem naše Gradsko vijeće i Poglavarstvo koje nam daje moralnu i financijsku podršku i ima razumijevanja za nas i naše probleme. Moram spomenuti i naše domaćine, ?Vatrogasnu postrojbu Križevci?, koja nam već nekoliko godina osigurava prostor za skupštine i naše sponzore ?Mlinar?, ?Improm? i cvjećarnicu ?Latica? iz Križevaca.
Što kazati za kraj, osim želje da i sljedeće godine radimo, surađujemo, pomažemo jedni drugima u očuvanju apstinencije.

Mato Lovreković,
predsjednik Kluba Križevci