Alkohološki Glasnik - Iz Klubova

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.10.04

Osluškujući reakcije na novi zakon o nula promila alkohola

Od kada je na snagu stupio novi zakon o nula promila alkohola, shvatila sam, da i nesvjesno pomno slušam što netko u mojoj blizini govori o njemu (možda zato što sam stručni djelatnik kluba liječenih alkoholičara, član Alkohološke škole, suradnik Alkohološkog glasnika i sudionik akcija vezanih uz borbu protiv ovisnosti o alkoholu?). Tako sam, hodajući ulicom, prisluškivala (to danas nije teško, čak je ponekad i nemoguće izbjeći, zbog brojnih korisnika mobitela) razgovor dvoje mladih i čula pitanje: "Piješ li što kad voziš otkako je stupio na snagu novi zakon?" Nisam čula odgovor, ali se može naslutiti, jer je moj prijatelj na ulici odgovorio: "Ni ja!". Ovih sam dana službeno nazočila i stručnom seminaru iz područja koje nema
veze s ovisnostima, pa ni s alkoholizmom (seminar o novostima u hematologiji), a opet je "top" tema svakog koktela, večere i prijateljskog druženja, koji neizostavno prate svaki takav sastanak, bila: "Što piješ?" Nerijetko odgovor: "Sanadera".
To su ime, naime, zajednički dobile sve mineralne vode! Simpatično, zar ne?
Možda ovih mojih nekoliko misli ne bi uopće bile zanimljive da, (bar mene) ne potiču na zaključak, da je novi zakon već na samom početku djelotvoran budući da je uspio potaknuti veliki broj naših sugrađana na razmišljanje o alkoholu, posebno kad voze. Tim više je to značajno jer smo društvo u kojem je visoka tolerancija prema pijenju alkoholnih pića pa i prema vožnji pod blažim utjecajem alkohola (1).
Poželimo da zakon zaživi i potraje i tako pridonese prevenciji problema vezanih uz pijenje alkoholnih pića i razvoj ovisnosti o alkoholu(1)


1.Golik-Gruber V. Zakon o nula promila ? najhrabriji zakon. Alkohološki glasnik 2004;9:3


Prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak