Alkohološki Glasnik - Iz Klubova

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.10.04

Sastanak klubova liječenih alkoholičara u radnim organizacijama

U srijedu, 22. rujna 2004. godine, u maloj dvorani restorana ZET-a, na Ljubljanici, održan je zajednički sastanak stručnih djelatnika i predstavnika klubova "ZET-Podsused", "ZET- Ljubljanica" i "Poštar" iz Zagreba, "Petrokemija" iz Kutine, "Rafinerija nafte" iz Siska i "Podravka" iz Koprivnice, a sastanku su nazočili i dr.sc.dr. Zoran Zoričić iz KB "Sestre milosrdnice" te prim.dr.sc. Željko Marinić iz PB "Sv. Ivan". Potreba za održavanjem ovog sastanka proizašla je iz promjena u društvu i nesigurnih vremena za opstojnost tvrtke i radnog mjesta. Tema sastanka je bila "Ideje i način pristupa kluba poduzeću i pojedincu".
U pojedinačnom predstavljanju stručni djelatnici i predstavnici klubova iznosili su svoja iskustva i viđenja suradnje s poslodavcima, ali i probleme na koje nailaze u svom radu. Klubovi rade s članovima po osmišljenim programima, ali nema dovoljno nadgradnje i suradnje s poslodavcima i neposrednim rukovoditeljima. Iako im se nude programi, poslodavci nisu zainteresirani za tu problematiku, njih zanima samo dobit. Radnici, zbog straha za svoje radno mjesto, općenito piju manje i nitko ih od neposrednih rukovoditelja ne prisiljava na liječenje. Periodičnim sistematskim liječničkim pregledima otkrivaju se radnici kojima je mjesto u klubu, ali se tamo ne upućuju. Nedostatna je i suradnja sa službama zaštite na radu i sindikatima.
Uključujući se u raspravu, prim.dr.sc. Marinić naglašava potrebu da se o tome razgovara i predlaže edukaciju radnika zaštite na radu, dr.sc.dr. Zoričić ističe potrebu da se s tim problemom upozna i senzibilizira javnost, a na poslodavce se vrši stalni pritisak. Na kraju sastanka doneseni su sljedeći zaključci:
? suradnja stručnih službi i poslodavstva je nedovoljna
? sindikat štiti radnika, ali nije senzibiliziran za problematiku
? potrebna je destigmatizacija liječenih alkoholičara promjenom naziva kluba
? prema poslodavcima treba nastupati češće, agresivnije i stručnije
? treba izraditi stručnu studiju na financijskoj osnovi i ponuditi je privatnom sektoru
? potrebno je pokrenuti osnivanje zajednice klubova pri radnim organizacijama

Damir Vodopivec,
Klub "Poštar"