Alkohološki Glasnik - Iz Klubova

MJESEČNIK ZAJEDNICE KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA ZAGREBA - HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

1.2.05

Iz Velike Gorice

(rasprava na 1. izbornoj skupštini Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara)

Poštovani uzvanici, gospođe i gospodo iz svih tijela Saveza, cijenjeni liječnici! Zovem se Benina Kancir i dolazim iz Kluba ?August Šenoa? Velika Gorica čija sam predsjednica.

U Gorici od 1969. djeluju četiri kluba. Klub ?August Šenoa? obilježio je 18 godina postojanja.

Punoljetni smo i možemo glasati. Stručna djelatnica kluba je socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Velika Gorica, gđa Silva Golemac-Mihanović. Obilježili smo i 35. godišnjicu osnutka prvog kluba u Gradu.

Sve smo to organizirali u Mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti. Klub ?August Šenoa? je tiskao dva letka: jedan govori o klubovima u Velikoj Gorici, adresi i vremenu održavanja sastanaka, s pozivom da nas se posjeti. Drugi letak s naslovom ?Alkoholizam je tvoj i naš problem? na jednostavan način, pomalo pjesnički i apstraktno, s brojevima mobitela nekih članova kluba, poziva sve zainteresirane i potrebite da nam se jave i dođu, kako bismo ih mogli uputiti i pružiti im pomoć.

Bitno je da smo letke dijelili poznatima i nepoznatima, ubacivali u poštanske sandučiće, slali ih poštom. Tiskali smo majice na kojima na prednjoj strani piše ?Danas ne pijem?, a na poleđini je logotip kluba.

Međutim, s obzirom na najave aktivnosti u Mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti u medijima, zamijetili smo da je malo aktivnosti vezano za alkoholizam, a naglasak je stavljen na ovisnosti o drogama, iako je to daleko učestaliji problem i, prema nekim podacima, u daljnjem porastu.

Iz tih razloga, odlučili smo da činom potpisivanja sporazuma o bratimljenju s Klubom ?Feniks? iz Splita, jednim od najmlađih klubova u Lijepoj našoj, damo još veći doprinos Mjesecu borbe protiv alkoholizma.

Sporazumom smo se obavezali na međusobno pružanje pomoći, razvijanje prijateljskih odnosa, poštivanje i borbu za svaki ljudski život, međusobno izmjenjivanje znanja i iskustava, te život bez alkohola.

Imamo namjeru biti još aktivniji. Ako mi dozvolite, nabrojala bih samo neke aktivnosti: predavanja stručnih djelatnika raznih profila; organiziranje tribina u osnovnim i srednjim školama u okvirima naših mogućnosti; molba Crkvi za pomoć, kako karitativnu, tako i pogotovo duhovnu; odazivanje na pozive, kako klubova tako i Saveza klubova, uz puno veće i aktivnije uključenje u rad Saveza.

Sve aktivnosti koje smo proveli u Mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti su jako dobro medijski popraćene na lokalnoj razini, putem televizije i različitih časopisa.

Na Hrvatski savez KLA i njegov rad za sada nemamo nikakvih primjedbi, jedino bismo molili da netko iz Gorice bude nazočan sastancima Upravnog odbora, bez obzira na funkciju. Funkcija nije bitna, bitno je da smo tu i da aktivno sudjelujemo. Hvala vam!

Topli i prijateljski pozdrav svim nazočnima iz Velike Gorice!

Benina Kancir